Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra kartonger med rariteter ska flyttas

Ett designbibliotek ska byggas upp i Måltidens hus. Boksamlingarna som tidigare stått i Formens hus flyttas dit.– Det här känns fantastiskt, säger Cheryl Akner Koler, gästprofessor vid restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Annons
Breddar biblioteket. Nu ska ett designbibliotek byggas upp på Örebro universitets restaurang- och hotellhögskola i Måltidens hus och bli ett komplement till den redan gedigna samlingen böcker om kokkonst och drycker. Rariteterna synas av bibliotekarie Göran Ternebrandt, gästprofessor Cheryl Akner Koler, biblioteksassistent Carola Tedenbring och universtiteslektor Ute Walter.                   BILD: BIRGITTA SKOGLUND

I och med förändringarna med Formens hus i Hällefors flyttas en boksamling på omkring 4 200 titlar till Måltidens hus. Det är Örebro universitetsbibliotek som är ägare till det mesta av samlingen som köptes av Torbjörn Lenskog för en handfull år sedan. Göran Ternebrandt, bibliotekarie på universitetsbiblioteket i Grythyttan, har redan börjat packa.

– Det blir över hundra kartonger som ska transporteras till Grythyttan. Rariteterna har vi redan tagit hit, resten hoppas jag ska finnas i Måltidens hus nästa vecka.

Plats i källaren

Göran Ternebrandt, Cheryl Akner Koler, professor i industridesign, och lärarna som finns i huset ska den närmaste tiden gå igenom all litteratur för att se vilka volymer som ska placeras i Grythyttan. Resterande får biblioteksledningen i Örebro ta ställning till var de ska förvaras.

Plats har beretts för designlitteraturen i källaren, i det befintliga referensbiblioteket. Ungefär hundra hyllmeter.

Cheryl Akner Koler talar varmt för möjligheterna när biblioteket breddas. Här finns redan en gedigen samling böcker om mat och dryck. Nu får mer litteratur om design utrymme vilket hon välkomnar.

– Det är utmärkt bland annat med tanke på kurserna i estetisk gestaltning, säger hon.

I boksamlingen finns enligt Cheryl Akner Koler och Göran Ternebrandt en hel del udda böcker och böcker i små upplagor liksom originalutgåvor som är värdefulla. Böcker med kända namn som Andy Warhol läggs upp på bordet. En del något modernare böcker ingår, från 1900-talet, som inte ska föraktas.

– Det är inte alltid man förstår hur viktigt modernismen är, säger Cheryl Akner Koler.

Estetisk gestaltning

Lars Eriksson är adjunkt, undervisar i estetisk gestaltning och tror att böckerna kommer att få stor betydelse.

– Det här är häftigt material. Nu måste vi hitta bra användningssätt för att ha nytta av detta i undervisningen.

Ett bibliotek har oerhört stor betydelse i universitetsvärlden, och att ha böcker som detta på plats är värdefullt, framhåller universitetslektor Ute Walter.

– Genom litteraturen ser man vad som redan är skrivet och sagt, för att därefter kunna ta reda på något nytt. Mycket material finns på nätet, men känslan av att själv få bläddra i en tidskrift eller bok går inte att mäta. Känslan i sig är en upplevelse och kan i dag även vara unik.

Värdefulla. Volymerna är ganska tunna och gör inte så stort väsen av sig. Men de betraktas som rariteter när de placeras i universitetsbiblioteket i Måltidens hus.

Mer läsning

Annons