Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I jakten på nya kockar och servitörer

Hotell- och restaurangbranschen behöver anställa. Allra störst är efterfrågan på kockar. På rekryteringsmässan i Grythyttan träffas måltidsstudenterna och branschen och snackar jobb.

Annons
Mötesplats. Här etableras kontakter för framtiden. Studenterna Rebecca Lindgren och Sanela Sosic i samspråk med Anne Louise Olsson och Hans Bihl från Café och Restauraggruppen, Handelskammaren Mälardalen.

– Det är brist på kompetens i hela branschen och det är en extra stor efterfrågan på utbildade och erfarna kockar, berättar Claes Nelander, Café och Restauranggruppen Handelskammaren Mälardalen.

Rekryteringsmässan har precis slagit upp portarna för dagen. Nu börjar minglet bland mässmontrarna. 250 studenter som utbildar sig på akademisk nivå för en framtid inom hotell och restauranger skapar kontakter för framtiden. På plats är också arbetsgivare i branschen på jakt efter framtida arbetskraft.

– Vi är här både för att vi söker välutbildad kompetens och samtidigt bygger vi på vårt varumärke, säger Annika Frisch, Berns Hotel.

Peter Granström, från koncernen Pite Havsbad, har rest från Piteå till Grythyttan i jakten på kockar och servicepersonal.

– Det är ett stort problem att hitta utbildade kockar i hela landet och kanske är rekryteringen lite extra svår för oss i norra Sverige, säger han.

När det gäller kockjobb är det till och med en internationell efterfrågan på svensk arbetskraft.

– Vad gäller serviceyrken är det stor efterfrågan på folk främst i Norge. Är du utbildad kock finns det jobb överallt i hela Europa, berättar David Tachezy som jobbar som rådgivare på Arbetsförmedlingen Eures med Europa som arbetsfält.

Det är andra året nu som Restaurang- och Hotellhögskolan genomför sin rekryteringsmässa. Och evenemanget har kommit för att stanna.

– Det handlar om att skapa en mötesplats mellan branschen och våra studenter. Och samtidigt låter vi studenter ansvara för själva mässarrangemanget också som en del i deras utbildning, berättar universitetsadjunkt Helene Gustafsson.

En styrgrupp med studenter planerar mässdagen. Elever från första årskurserna lagar mat, dukar och sköter serveringen till mässbesökarna.

– Vi började redan i förrgår med att hacka grönsaker. Och vi satte degar igår och från klockan sex imorse började vi baka bröd och bullar, säger Michaela Thomsen, elev på kulinarisk kockutbildning årskurs 1.

– Vi ska idag servera 300 gäster. Det ska bakas och kokas soppa på sej. Och förra veckan serverade vi 580 gäster på Conventum när Örebro universitet hade sin årliga akademiska högtid, berättar adjunkt Karl-Magnus Edberg.

Emma Bäckström är en av alla studenter som minglar runt bland mässmontrarna just nu.

– Rekryteringsmässan är en bra idé och kan fungera som en första kontakt med folk i branschen, men sedan gäller det att själv jobba vidare på de kontakter man skapar, säger hon.

Mässan på Campus Grythyttan genomfördes igår, torsdag.

Kokar fisksoppa. En bouillabaisse på färsk sej ska det bli. Den glade kocken vid grytan heter Gustav Holmgren.

Bransch med goda jobbmöjligheter

Enligt Arbetsförmedlingens Yrkeskompass för Örebro län 2014 är möjligheterna till att hitta ett jobb inom restaurang- och hotellbranschen goda just nu. I topp ligger yrkesområdet kock.

Branschen har dessutom en hög omsättning på personal vilket betyder att företagen ständigt tvingas jobba med nyrekrytering av arbetskraft.

Arbetsförmedlingen bedömer att goda möjligheter till jobb har just nu en utbildad och erfaren kock, gärna med en specialisering inom något särskilt kök.

Medelgoda möjligheter till jobb anses det vara för bagare/konditor medan arbetsmarknaden är något sämre för en servitör.

Mer läsning

Annons