Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isjakt i gruvhål

Det råder full aktivitet i Grythyttans skifferbrott. I dag bryts här dock mer än bara skiffer. Jakten på den ultimata isen till skulpturer pågår och kanske finns den isen i skifferbrottet.

Annons

Det är en råkall vinterdag. Längst ner i botten på det stora gruvhålet har vattnet förstås frusit till is.

Benny Sörensen har startat motorsågen och sågar stora block ur isen.

– Vi vet inte exakt hur isen ser ut här i gruvhålet. Kanske är det här vi hittar en klockren is, säger Benny när han senare stängt av sågen.

Benny och hans kamrat Sico Dob söker efter den bästa isen för konst. De har åkt runt och tagit isprover ur flera sjöar i kommunen. Kvaliten på isen varierar mycket från plats till plats.

– Helst ska det inte finnas snö på isen och det ska inte vara mildväder heller så det blir blött på isytan, säger Sico.

– Det ska vara kärnis, säger Benny. De områden där vatten inte trängt upp till ytan via sprickor är oftast bäst. Där brukar det vara klar och fin is.

Det är mycket som måste stämma för att herrarna ska vara nöjda med kvaliten på den is de ska använda. Det får inte vara för strömt i vattnet, men heller inte helt stillastående.

– Lite strömt i vattnet drar ur syret ur isen, påtalar Sico.

Till isfestivalen i Sikfors tas merparten av all is, i fjol 70 ton is, upp ur sjön Sörälgen. Den isen duger mer än väl för merparten av de behov som ska tillgodoses på isfestivalen.

Men den som jobbat med is i några år vet att is är inte bara is. Isen kan ha väldigt skiftande kvaliteter som påverkar såväl resultatet av det som isen ska användas till som hur isen i sig blir att jobba med.

– Vi var med på V75-travet i Färjestad nyss och hade med oss is som barnen sedan fick göra skulpturer av. Då hade vi hittat en väldigt bra is, berättar Benny.

Hemliga ställenPå frågan var den isen hade hämtas blir både Benny och Sico hemlighetsfulla som två inbitna kantarellplockare. Nej, de tänker inte berätta för pressen var den finaste isen i kommunen kanske finns.

Block efter block lyfts ur vaken i skifferbrottet. Det översta skiktet, som är mjukt och grumligt, på isklumparna måste sedan sågas bort. Så undersöks den nybärgade isen.

– Det är en mycket klar is med hög halt av syre. Den blir lätt att jobba med, men kanske också lite för skör, säger Sico Dob.

En ansenlig mängd isblock sågas dock fram. Med traktor transporteras blocken sedan upp ur skifferbrottet. Isen ska därefter vidare till Grythyttans gästgiveri för skulpturering och utprovning.

För Benny och Sico är jakten på den ultimata isen inte över.

Annons