Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt på åtgärder pågår

Svaret till Socialstyrelsen angående brister i vården ska utredas ytterligare i hopp om att hitta alternativa lösningar och slippa kostnadsökningar.

Annons

I samband med Socialstyrelsens inspektion i början av året upptäcktes att dörrarna till en demens-enhet är låsta och att boende lämnas ensamma under lång tid på natten. Två personal arbetar under natten på fyra våningsplan och någon annan lösning har inte varit möjlig.

Kräver utredning

Socialstyrelsen ansåg att det fanns anledning till en lex Maria-anmälan. Socialstyrelsen kräver att omsorgsnämnden ser till att det finns den bemanning som verksamheten kräver och att de boende inte blir frihetsberövade.

Riskerar straffavgift

Tjänstemän har sett över rutinerna och lagt fram två alternativ till lösningar för nämnden.

Det ena innebär en viss omorganisation och kraven dagtid kan då uppfyllas med befintlig bemanning. Nattetid är det dock omöjligt. Alternativet innebär att kommunen inte uppnår Socialstyrelsens krav och risken finns att kommunen döms att betala straffavgifter.

Det andra alternativet innebär en förstärkning med två heltidstjänster fördelat på tre undersköterskor nattetid.

Därmed säkerställs den enskildes individuella behov av omsorg, trygghet och säkerhet dygnet runt enligt utredningen. Åtgärden kostar 850 000 kronor/år.

Är inte nöjd

Omsorgsnämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C) är inte nöjd med formuleringarna i de olika svaren. Hon vill att ytterligare ett alternativt svar tas fram och hänvisar till den omställning och omorganisation som pågår inom omsorgen.

– Omställning tar tid. Jag tror det finns möjligheter till mer samordning.

Annalena Järnberg (S) håller med.

– Vi måste jobba stenhårt och se över våra resurser. En utökning, om än tidsbegränsad, kostar pengar. Jag tror det går att hämta hem detta inom befintlig organisation.

Tjänstemännen får jobba vidare med frågan. Socialstyrelsen har begärt svar före den 15 januari 2012 och därför har ett extra omsorgsnämndsmöte bokats in den 11 januari. Då ska beslut fattas vilka åtgärder som ska sättas in för att uppfylla Socialstyrelsens krav.

Mer läsning

Annons