Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kocktävling medglimten i ögat

Att laga mat är en konst men kan också göras till en show. Eller en tävling. Kocktävlingen där kvartalsmästaren på restauranghögskolan i Grythyttan utses har just sett dagens ljus.

Annons
Matlagningen och tävlingen blev en show. Emil Bruun och Mattias Sjöblom berättar hur tillagningen går till.

En viss förväntan låg i luften när Henrik Olsson, krögare i Måltidens hus, presenterade de första deltagarna i kocktävlingen för restaurangelever i Grythyttan. En kvartalsmästare skulle utses, den allra första.

Utmaning

Inför publik skulle ett par elever från årskurs 1 utmana lika många studerande i årskurs 2. Båda lagen hade fått välja varsin huvudråvara.

Emil Bruun och Mattias Sjöblom i årskurs 1 valde beta och utgångspunkten var en vegetarisk rätt. Erik Sjöberg och Benno Runesson i årskurs 2 hade valt rökt lammstek. Uppdraget var nu att tillaga rätter med sin egen huvudråvara samt motståndarens.

Berättar om tillagningen

Det som skiljer denna kocktävling från andra är att deltagarna berättar hela vägen om tillagningen. Det hela blir en show med glimten i ögat.

När ett av lagen inte riktigt grejade att fixa majonnäsen behövdes fler ägg för ett andra försök. Henrik Olsson, som fungerade moderator, ilade till ett annat kylskåp. Väl tillbaka hojtade han:

– Ska jag kasta? Okej, det är ju show...

Äggen flög över halva lokalen och ett landade mjukt i en uppsträckt näve, det andra krossades i en annan. Skratten fyllde rummet.

Det blev en avslappnad stund i gastronomiska teatern där publiken också fick chans att smaka på det tillagade. Det var också de som avgjorde vilket lag som skulle vinna. En snabb rösningsprocess där tallrikar och muggar sträcktes upp i luften visade att de allra första kvartalsmästarna på skolan blev Erik Sjöberg och Benno Runesson.

I mars är det dags för ytterligare en tävling där nya mästare ska utses.

Annons