Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektiv grönska i torparträdgården

Gurkorna vid Lindholmstorpet är färdiga för skörd. Stadsodlingen har fått ekonomiskt bidrag och planerar utökning, men saknar fler engagerade från orten.

Annons
Nybörjare. Amanda Kroon driver stadsodling och lär sig nya odlingsknep genom att prova sig fram.

Hällefors. På försommaren skrev NA om Amanda Kroons och Julia Roséns planerade kollektiva stadodling vid Lindholmstorpet i Hällefors. Nu växer potatis, gurka och örter frodigt. Rädisorna har däremot drabbats av ohyra och salladen skjuter inte riktigt i höjden.

– Vi provar oss fram och lär oss längs vägen, säger Amanda Kroon, uppvuxen i Hällefors. Efter sina studier i Göteborg flyttar hon tillbaka.

Odlingsgruppen har fått positiva reaktioner från Hälleforsborna, men viljan att delta är ännu sval. Många bor i villa och har kanske inte samma behov av gemensamma odlingslotter.

– Kanske känns det ovant med något nytt. Vi hoppas kunna inspirera villaägare. Över lag odlar få svenskar i sina trädgårdar.

Hindret för ökad självhushållning i dag är billig mat, tror Amanda Kroon.

– Kostar det mer att odla än att köpa är det svårmotiverat.

Vinsterna med den kollektiva odlingen är flera. Förutom att få egenodlade grönsaker så utbyts erfarenheter och kunskaper – om odling och om annat. Möjligheten att byta sina varor med varandra tillför en ekonomisk aspekt. För att knyta till sig fler engagerade har initiativtagarna försökt skapa samarbeten med skolan och svenskundervisning för invandrare (SFI).

Vid projektstarten fanns inga pengar, allt som odlas är gåvor. Men tack vare 5000 kronor från bostadsbolaget (BOAB) kan gruppen nu köpa in redskap och utöka.

Förhoppningen är att plantorna längs väggar och i pallkragar bär frukt – och ger tillfälle att ha skördefest!

Mer läsning

Annons