Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen gör lex-Maria-anmälan

En lex Maria-anmälan har gjort efter att en person i 80-årsåldern boende på Fyrklövern i Hällefors ramlat och skadat sin arm.

Annons

Händelsen skedde sent på kvällen på en av avdelningarna på vård- och omsorgsboendet Fyrklövern. Personen hade ramlat och då uppmärksammades inga skador av personalen. Nästa dag gjorde sjuksköterskan bedömningen att en läkare borde titta på armen.

Personen som ramlat skickades till akuten för röntgenundersökning. Inget röntgensvar inväntades dock och ingen ordentlig undersökning genomfördes heller. Enligt den lex Maria-anmälan som Hällefors kommuns medicinskt ansvarig sjuksköterska upprättat har personen fått ett onödigt lidande. I anmälan uppges även att händelsen hade kunnat medföra allvarlig vårdskada.

Det uppdagades att personen fått en spricka i armbågen. Armen gipsades och enligt omsorgens bedömning läker skadan sakta.

En lex Maria-anmälan görs till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Vårdgivaren, i detta fall Hällefors kommun, är enligt patientsäkerhetslagen skyldig att anmäla händelser som bedöms medföra eller hade kunnat medföra allvarlig vårdskada på en patient inom sjukvården.

Mer läsning

Annons