Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar över miljonlån från Formens hus

Hällefors kommun ska överta lånet på drygt fem miljoner kronor som stiftelsen Formens hus har, anser kommunstyrelsen.

Annons

– Vi ser det som ett beslut för att se framåt för verksamheten för Formens hus, förklarar Lars-Göran Zetterlund (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Stiftelsen Formens hus har en extremt ansträngd ekonomi. Det finns ett lån på 5,5 miljoner kronor som stiftelsen tecknade år 2006. Det lånet har kommunen borgensåtagande för. Lånet togs för att bygget av Formens hus skulle stå klart inför invigningen i november 2005. Detta lån har kommunstyrelsen nu godkänt att Hällefors kommun övertar. Ärendet måste godkännas av kommunfullmäktige också.

Sedan finns det en skuld på 400 000 kronor som stiftelsen har till kommunen. Stiftelsen har inte råd att betala tillbaka skulden om de inte säljer delar av sina designsamlingar som finns i huset. Ett utredningsförslag som nu presenteras föreslår att kommunen köper hela designsamlingen för 2 miljoner kronor av stiftelsen och att skulden på 400 000 kronor sedan dras av från det köpebeloppet. Det förslaget måste dock utredas mera, anser kommunstyrelsen.

Äger byggnaden

Hällefors kommun äger byggnaden Formens hus och enligt en nyligen presenterad konsultrapport behövs det nästan fyra miljoner kronor ytterligare för att bygga färdigt Formens hus. Mängder med byggdetaljer är nämligen fortfarande inte klara i huset, bland annat behöver elarbetaten för närmare en miljon kronor göras klart. Dessa kostnader kommer med största sannolikhet också kommunen tvingas att få ta.

– Men att bygga klart Formens hus är inget vi tar beslut om nu, det får i så fall tas i kommunens investeringsbudget för år 2012, säger Zetterlund.

Göran Strömquist (M) ville ha en återremiss i hela Formens hus-ärendet innan kommunstyrelsen tog sitt beslut. Det ville ingen annan i kommunstyrelsen. I beslutet som klubbades på tisdagen står uttryckligen att kommunen dessutom ställer sig positiv till ytterligare ansvarstagande för Formens hus.

I stiftelsen Formens hus ingår Hällefors kommun, Svensk Form och Svensk industridesign.

Mer läsning

Annons