Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferens om svedjebruk

En konferens om svedjebränning ska arrangeras på Finnstigen.
– Vi ska se på svedjebränningen ur ett vetenskapligt perspektiv samt göra en praktiskt svedjebränning, berättar Seppo Remes.

Annons

Arrangemanget ska genomföras under ett större EU-projekt i sommar. Ansökan om detta har skickats till Leader Bergslagen.

– Efter skogsavverkningen på Finnstigen vill vi hitta positiva saker utifrån de omständigheterna. Svedjebränningen är ett sådant exempel.

Finnstigen har fått tillåtelse att göra en svedjebränning på ett hektar slutavverkat skogsområde intill den historiska vandringsleden.

– Vi ska bränna halva det området i år och så råg och rovor där. Rågen är tvåårig så den skördar vi först nästa år. Sedan ska andra hälften av hygget brännas 2011 eller året därpå.

Primitivt men inte enkelt

Konferensen, som sker den 12–13 juni, är uppdelad i två halvor. Dag 1 ägnas åt svedjebränning ur ett teoretiskt perspektiv med forskningsrön och redogörelser ur ett historiskt och kulturellt hänseende. Dag 2 ska kunskaperna praktiseras med en riktig svedjebränning.

– Man brukar säga att svedjebruket är ett primitivt odlingssätt, säger Seppo Remes.

– Det är inte det samma som enkelt, men det är en motsats till åkerbruket. Svedjebruket är inte stadigvarande, hela tiden finns det med att boplatsen ska flyttas. Åkerbrukaren odlar sina marker och bygger sin gård för generationer framåt.

– Detta innebär stora skillnader och det blir en av flera saker som vi tänker behandla på konferensen.

Deltagare från hela Norden väntas närvara. I EU-projektet är svedjekonferensen en del. Den arrangeras i samarbete med kommunen och Bredsjögården. I projektet ingår även ett studiecirkelmaterial om svedjebränning på finska och på svenska. Dessutom ska rian på Finnstigen flyttas.

Annons