Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik från Socialstyrelsen

Socialstyrelsen hotar Hällefors kommun med straffavgifter om inte omsorgsnämnden vidtar åtgärder som myndigheten föreslår. Det handlar om äldreboenden där omsorgstagare låses in på nätterna utan att de gett sitt medgivande.

Annons

Det var i samband med att Socialstyrelsen förra året gjorde en inspektion på äldreboenden i kommunen som myndigheten fann brister som Lex Maria-anmäldes. Dörrarna till en demensenhet var låsta och boende lämnades tidvis under nätterna utan personal på plats på just den stängda enheten.

Omsorgsnämnden förklarade det hela med att två anställda jobbade nattetid på fyra våningsplan. Socialstyrelsen krävde då att kommunen ordnade den bemanning som krävdes så att de boende inte blev frihetsberövade.

Omsorgen har sedan dess diskuterat den här frågan vid flera tillfällen. Ett beslut, med anledning av kritiken, har fattats av nämnden redan i början av året som bygger på en kombination av åtgärder med bättre samordning av all befintlig personal samt extra personal nattetid på en demensenhet. Åtgärderna krävde en förändring av larmsystemet på ett trygghetsboende som innebar en engångskostnad på 10 000 kronor.

Socialstyrelsen redovisar nu i ett beslut ett antal åtgärder som nämnden måste efterleva. Annars kan det bli straffavgifter för kommunen. Det handlar bland annat om att lägenhetsdörrar inte ska vara låsta utan att den enskilde har samtyckt till detta och hur rutiner och bemanning ska se ut nattetid så att de boendes individuella behov av trygghet, säkerhet och insats tillgodoses.

Socialstyrelsen vill ha en redovisning av nämnden om vidtagna åtgärder senast den 15 augusti 2012. Om kraven som ställs inte uppfylls kan vite utdömas.

Mer läsning

Annons