Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan en naturlig del av grundskolan

Kulturen är en viktig resurs i det långsiktiga lärandet. Det framhåller Anna Henriksen, kommunens kultur- och fritidschef.

Annons
Samarbete. Kulturskolan blir en viktig resurs i projektet Skapande skola.

Kulturrådet har bidragit med 120 000 kronor inom projektet Skapande skola till Hällefors kommun. Pengarna går till grundskolan, från förskoleklass till årskurs 9, för att eleverna ska öka möjligheterna till eget skapande. Tanken med projektpengarna är att skolan ska få bättre tillgång till professionell kulturverksamhet, både i upplevelse och i sitt eget lärande.

– Långsiktigt ska kulturen integreras i skolans arbete, bli en naturlig del. På vägen dit behövs professionellt stöd och draghjälp, säger Anna Henriksen.

I bildningsnämndens mål tas de estetiska lärprocesserna upp som en självklar del av skolan. Sedan länge jobbar skola och kulturskola tillsammans i kommunen där eleverna får möjligheter att prova olika konstformer, som teater, dans, bild och musik. Men Anna Henriksen framhåller vikten av att ämnena också blir en självklar del i andra skolämnen, som matematik, svenska och samhällskunskap.

– Det kan handla om kombinera i olika projekt. Detta sker redan och fler planer finns.

Bland annat har elever i mellanstadiet besökt utställningen Open art med målet att själva göra något liknande, på den egna skolgården.

Mer läsning

Annons