Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturutbudet kartläggs

Kulturutbudet och kulturlivet i Hällefors kartläggs. Kommunen ska bland annat anordna ett möte med lokala kulturaktörer för att diskutera hur kulturen i Hällefors kan utvecklas.

Annons

– Hällefors utger sig för att vara en kulturkommun, men när vi undersöker det här lite närmare visar det sig att det inte är ett särskilt stort lokalt kulturutbud, säger Stefan Backius (V), bildningsnämndens ordförande.

En kartläggning av kulturen i Örebro län pågår. Kommunen har ombetts att deltaga i denna och kulturchef Lena Sundholm har besvarat en enkät i ämnet som Regionförbundet står bakom.

Saknar samording

Sundholm konstaterar bland annat att Hällefors kommun saknar en övergripande kulturell samordning. Hon framhåller också att den befintliga infrastrukturen, de allmänna kommunikationsmedlen (typ buss, tåg), begränsar tillgängligheten till kultur för medborgare i kommunen.

Det råder inte brist i Hällefors på lämpliga så kallade kulturarenor, platser där kulturella möten kan ske, men nyttjandet av dessa kulturarenor kan bli bättre. Dessutom finns det stora grupper av människor i kommunen som har ett lågt eller mycket lågt deltagande i det lokala kulturlivet och Sundholm konstaterar att kommunen inte jobbar för att öka dessa gruppers deltagande i kulturlivet.

Möte med aktörer

Ett möte med kulturaktörer ska som nämnts ske inom kort och eventuella kommunala kulturstrategier ska diskuteras även på nästa möte i bildningsnämnden.

– Jag vill att den lokala kulturen ska bli en större fråga för hela kommunen, men det finns många saker vi måste diskutera först. Till exempel vad ska vår kulturpolitik innehålla, säger Stefan Backius.

Mer läsning

Annons