Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägenheter i Spanien ska locka hyresgäster

Hällefors bostads AB, Boab, planerar att bygga nya lägenheter i Grythyttan samt köpa semesterlägenheter i Europa som bolagets hyresgäster ska få använda.

Annons

– Vi måste göra något radikalt. Det handlar om att våga satsa och försöka locka fler hyresgäster till Hällefors eller tvingas att riva ännu fler lägenheter, säger Jan Larsson, vd på Boab.

Befolkningen minskar

Prognoserna talar för en fortsatt befolkningsminskning i kommunen åtminstone de närmaste tjugo åren. Färre invånare är lika med färre hyresgäster. Boab:s styrelse har nu klubbat en affärsplan. I den talas om vikten av att Hällefors förmedlar bilden av framtidstro och en uttalad målsättning är därför att inom fem år bygga 4-6 nya marklägenheter i Grythyttan.

Boab vill också införa exklusiva tillvalstjänster för sina hyresgäster, bland annat semesterlägenheter i Spanien och Grekland, och i Sverige, exempelvis på Öland.

Betalas med extra avgfift

– Kostnaden för semesterlägenheterna ska finansieras genom en extra avgift av de hyresgäster som väljer den tilläggsservice vi erbjuder.

Andra tillvalstjänster kan vara en bilpool, växthus och odlingslotter.

Affärsplanen framhåller även vikten av att höja servicenivån generellt och att främja boendegemenskapen.

I ett arbetsutkast till affärsplanen talas om att satsa en miljon kronor per år på att marknadsföra satsningarna. I den plan som nu har klubbats framhålls också behovet av marknadsföring men ingen specificerad summa har avsatts för detta. Nu konstateras det bara att de ambitiösa satsningarna kommer att kräva stora resurser.

– Vi har ju den ekonomiska verklighet vi har i bolaget och det är oerhört viktigt att de pengar vi tänker satsa också ger pengar tillbaka. Vi vill även undersöka om vi kan finna andra finansieringslösningar, till exempel EU-bidrag.

I år har inga pengar budgeterats för satsningarna. I maj träffas bolagets ledning och diskuterar en treårsplan för Boab och då ska även finansieringen av affärsplanen diskuteras. Hela projektet ska utvärderas efter tre år.

Boab:s framtid

Boab har analyserat sina framtida förutsättningar att verka på hyresmarknaden.

Hot: Minskad befolkning, hög medelålder bland befolkningen, eftersatt fastighetsunderhåll.

Möjligheter: Framtida utbildningsort, nya kundgrupper från Europa och de så kallade 40–50-talisterna, närhet till Norge.

Styrkor: Bra yttre miljö, bra fastigheter, många studenter.

Svagheter: Svag arbetsmarknad, långa pendlingsavstånd och bristande kommunikationer, svag ekonomi i Boab.

Mer läsning

Annons