Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång och het debattom kulturskolan

Varken försök att övertyga eller voteringar hjälpte. Kulturskolans reglemente skrivs om och blir en del av grundskolan. Det har fullmäktige beslutat.

Annons
En splittring finns inom Socialdemokraterna i fråga om kulturskolan. Sture Beckman, Peter Carlsson och Susanne Grundström fick inte partikamraterna med sig för en återremiss. I förgrunden syns Benny Jansson (S).

Redan på allmänhetens frågestund lyftes kulturskolan fram. Fullmäktige hade att besluta om en reglementesförändring som innebär att den planerade omorganisationen, där kulturskolan blir en del av grundskolan, genomförs.

Annika Göran Rodell uttryckte sin oro att när kulturskolan upphör som egen enhet så kommer kommunen att utarmas. Maria Norberg påpekade att reglementet utgör ett fundament för kulturskolans utformning.

Politikerna var sparsamma i sina svar och valde att vänta med argumenteringen till beslutet skulle fattas.

Knepig situation

Flertalet politiker var övertygade om att bästa vägen är att integrera kulturskolan i grundskolan. Från borgerligt håll har detta förespråkats tidigare. Nu har frågan skapat en splittring i S-partiet. Här är man långt ifrån överens.

Peter Carlsson (S) upplevde som ks-ordförande situationen knepig då han inte kunde förespråka kommunstyrelsens eget förslag. Inte heller fullmäktiges ordförande Susanne Grundström (S) tyckte att kulturskolan ska upphöra som en egen enhet.

– Det är som att kasta in ett köttstycke i en lejonbur. Många kommer att hugga tänderna i detta.

Man föreslog en återremiss. Partikamraterna Pentti Supponen, Anna-Lena Woll och Sture Beckman ställde sig också på denna sida. Och fick mothugg från flera i de egna leden.

Vänstern är däremot eniga. Örjan Fredriksson (V) uttryckte oro för framtida indragningar och en nedmontering av kulturskolan. Stefan Backius (V) argument att en återremiss kunde gynna alla fick inte de redan övertygade att ändra på sig. Backius medskick med möjligheten att diskutera frågan ytterligare för säkerhets skull gick inte hem.

Ursprungsförslag antogs

Debatten blev riktigt lång. När Christina Johansson (M) hänvisade till kommunallagen och hävdade att Pentti Supponen satt i en jävssituation tog diskussionen dessutom en annan vändning. Mötet ajournerades.

Jävsfrågan ledde till votering, där 12 röstade ja, 18 nej och en avstod.

Förslaget att återremittera frågan om revidering av kulturskolans reglemente gick också till votering. Här vann nej med siffrorna 22-9.

Pentti Supponen hade efter vägen föreslagit att den del i reglementet får vara kvar som säger att frivillig undervisning i kulturskolan, så långt det är möjligt, ska ligga under skoltid. Även den delen gick till votering där nejsägarna vann med 22-9.

Kommunstyrelsens ursprungsförslag gick igenom utan några förändringar.

Annons