Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda säger det gärna med en sång

Musiken är livet. En dag utan toner är en pina för Linda Örtlund. Här hämtar hon kraft, något som behövts under tider med ångest kring vikt och kroppsideal.

Annons
Vardagens glädje. Hon vill leva i nuet och tycker det är underbart att glädja andra. Linda Örtlund bjuder på sig själv och då gärna med en sång.

Med ett stort leende, glittrande ögon och sprudlande skratt möter Linda sin omgivning. Så har hon egentligen jämt gjort, men glädjen har inte alltid varit så stor som hon gett sken av. Den mörka hemligheten med komplex och sorg över sin övervikt har legat som en tung skugga över Linda. Utan att någon har märkt det.

– Inte förrän i vuxen ålder talade jag om hur jag känt för mina föräldrar.

Mor och far blev mäkta förvånade. Ingen hade en aning hur Linda egentligen led över att väga för mycket. Redan i första klass började hon bygga upp en fasad.

– Jag förvandlades till klassens clown. Sedan blev allt en mönster.

Bara i sin ensamhet gav hon utlopp för sina känslor. Linda berättar om hur hon storgrät över upplevelsen av att inte duga, höra glåpord och att inte kunna köpa lika fina kläder som kamraterna.

– Allt sedan lekis var jag ett mobboffer och blev väl van, säger Linda och rycker på axlarna, men får samtidigt något sorgligt i blicken.

Att vänja sig helt är dock omöjligt. Ett sår har alltid funnits där och tidvis isolerade Linda sig. För några år sedan väcktes tanken att genomgå en gastric bypassoperation. I maj förra året lade sig Linda efter noga överväganden på operationsbordet.

Femtio kilo har försvunnit och Linda är bara hälften av sitt forna jag.

– Jag var fånge i min egen kropp. Det var hemskt.

Kroppsidealen vi blir överösta med kan få Linda att rysa, men det är av hälsoskäl som hon låtit göra operationen.

– Kroppen mår inte bra av att vara för tung och jag måste tänka på framtiden. Nu mår jag verkligen bra och är glad. På riktigt.

Musiken har varit ett oerhört stöd och är fortfarande. Här har Linda kunnat ge sig hän och låta sig uppslukas. Här har räddningen funnits.

– Musiken är allt, den är livsviktig. Jag brinner verkligen för att sjunga.

Drömmen om att kunna satsa på musiken väcktes redan som barn och Linda minns tydligt hur det var att delta i tv-programmet Sikta mot stjärnorna, hur hon försökte ta sig vidare i Idol och olika talangtävlingar.

– Det har varit så kul. Och jag slutar aldrig någonsin att drömma.

Många gånger har Linda lekt med tanken att få vara med i Melodifestivalen. Hon skriver sedan länge låtar själv, både text och musik.

– Det har aldrig blivit av att jag skickat in något. Kanske jag gör det en dag.

Musiken har så många olika bottnar. För Linda är komponerandet och låtskrivandet ett sätt att ösa ur sig själv, sätta känslor på pränt. Men det är också en väg att kunna sprida glädje.

– Allt har en mening, det är jag övertygad om. Min lott i livet är att finnas till för andra, för de som behöver mig. Det är underbart att kunna glädja andra, ge människor upplevelser.

Hon ställer upp med sin musikalitet på dop, bröllop och begravningar. Att stå på scenen är något hon älskar.

– Där kan jag vara mig själv. I sången och musiken njuter jag, känner mig hemma och trygg.

Att musiken påverkar människan på ett djupare plan är Linda säker på.

– Musik gör oss lyckliga. Hormoner kommer i omlopp och påverkar människor rent fysiskt. Det är som en smekning av själen.

Just nu jobbar Linda inom Hällefors-Hjulsjö kyrkliga församling och trivs.

– Jag får hålla på med det bästa man kan tänka sig – barn. Och med musik.

Hon har barngrupper, håller i babymassage och leder körer.

– Det finns så mycket att vara glad över.

Människors stora habegär och jakt på statussymboler värjer hon sig emot. Linda vill i stället ta dagen som den kommer, må bra och försöka njuta av vardagen. Det i särklass viktigaste är familjen.

– Ett löfte till mig själv är att inte planera för mycket. Tillvaron är fylld av måsten, men det är också viktigt att ta vara på en solig dag, att se det betydelsefulla i nuet. Då får livet mening.

Mer läsning

Annons