Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalbehov ska utredas

Lokalbehovet inom omsorgen ska utredas ytterligare. Nämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C) vill att även verksamheten ska vara med, för att ge en helhetsbild.

Annons

Omsorgsförvaltningen har på uppdrag av nämnden tagit fram ett underlag som beskriver lokalbehovet i framtiden. Här ges en beskrivning av vilka lokaler som finns och förslag till förändringar. Bland annat konstateras att Norrgården, det för länge sedan nedlagda ålderdomshemmet, idag är i stort behov av renovering. Individ- och familjeomsorgen, som finns på Kyllervägen 37, föreslås flytta till kommunhuset och därmed få en mer central placering, komma närmare biståndsenheten, arbetsförmedling, skola och medborgarplatsen.

Flyktingar flyttas

Vidare föreslås att Solrosen, där ensamkommande flyktingungdomar bor, flyttas. Lokalerna, som är inrymda i Fyrklövern, behövs inom vård- och omsorgen.

Ett förslag är att öppna ytterligare en avdelning på Fyrklövern. I dag ska det enligt planerna finnas omkring 80 vård- och omsorgsplatser totalt inom kommunen. Inom ett femårsperspektiv kommer behovet att vara större och upp emot ytterligare tio platser behövas. Slutsatsen dras genom Statistiska centralbyråns, SCB, statistik samt den kö som finns till vård- och omsorgsboende i kommunen i dag. Genom att bereda fler platser minskas risken att kommunen får sanktionsavgifter från Socialstyrelsen, konstaterar omsorgsförvaltningen.

Inte komplett

Den regerande majoriteten i kommunen (S, V, C, HOB) har enligt Ulrika Mellkvist diskuterat utredningen och uppfattningen är att den inte känns komplett.

– Här har vi uppgifter om hus och fastigheter, men jag vill ha med hela verksamheten, bland annat uppgifter om hur många som arbetar i respektive verksamhet. Helt enkelt en nulägesbeskrivning, säger Mellkvist och tillägger att det blir ett viktigt avstamp för beslut om hur verksamheten ska se ut i framtiden.

Fortsatt utredning

– Jag är inte redo att sätta ner foten med detta underlag.

Alla ledamöter i nämnden håller med och ärendet återremitteras, det vill säga går tillbaka till omsorgsförvaltningen som därmed får ett utvidgat utredningsuppdrag. Ärendet kommer att tas upp i nämnden igen, då med ett bredare perspektiv.

Mer läsning

Annons