Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösningen: Samarbete mellan kommunen och Möbelriket

Hällefors kommun och Möbelriket i Småland ska samarbeta gällande Formens hus. Designutbildningen flyttas, men Möbelriket betalar den fordran på 400 000 kronor som kommunen har på stiftelsen.

Annons

På måndagskvällen gick kommunen och Möbelriket ut med att en lösning för Formens hus framtid har blivit klar. Den nya styrelsen i stiftelsen Formens hus ska enbart bestå av två parter, Hällefors kommun samt nu också Möbelriket som en helt ny medlem. De tidigare styrelsemedlemmarna, Svensk Form och Svensk industridesign, lämnar däremot helt styrelsen.

– Vi ser detta som en konstruktiv lösning för framtiden, berättar Ritha Sörling (S), ordförande i kommunstyrelsen i Hällefors.

Konkursansökan dras tillbakaHällefors kommun har tidigare lämnat in en konkursansökan mot stiftelsen Formens hus. Det handlar om en fordran på 400 000 kronor. Den konkursansökan drar nu kommunen tillbaka och Möbelriket betalar i stället de pengarna till Hällefors kommun.

Designutbildningen Fidu blir kvar i Hällefors under vårterminen, men flyttas sedan till Småland. Designsamlingarna förblir i stiftelsens ägo med möjlighet för såväl kommunen som Möbelriket att använda.

Inredda lägenheter hålls intakta– Designsamlingarna kommer inte att stå permanent i Formens hus, men vi ges möjlighet att visa utställningarna i Hällefors när vi önskar, säger Ritha Sörling.

De 50-talslägenheter som har inretts i Formens hus ska däremot hållas intakta och vara kvar i Hällefors.

År 2005 invigdes satsningen Formens hus. År 2010 gick bolaget Formens hus AB i konkurs. Stiftelsen övertog ansvaret för Fidu och designsamlingarna. Under 2011 har det bråkats mellan de tidigare samarbetspartnerna i stiftelsen om Formens hus skulle flyttas från Hällefors eller inte.

Mer läsning

Annons