Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation för Genvägen

Ivriga tågresenärer protesterar mot nedläggningen av Genvägen. I dag fredag görs en manifestation efter tågsträckan med kulturella grepp för att visa missnöjet.

Annons

Det hela började med byte av synpunkter på Facebook. Snart bildades en särskild Facebook-grupp för Genvägens framtid och över 220 personer har hittills blivit medlemmar.

– Vi är inte organiserade mer än så, men funderar på att gå med i Tågupproret, säger Erika Modén.

Tågupproret samlar olika intresseföreningar som anser tågtrafiken ska prioriteras. Med är bland annat SEKO, facket för service och kommunikation.

Bakgrunden till dagens manifestation med kulturella förtecken är Värmlandstrafiks besked att Genvägen läggs ner 19 juni. Därmed försvinner möjligheten att åka persontrafik på räls mellan Kristinehamn och Ludvika.

Erika Moden, som tillsammans med Lina Afvander berättar om manifestationen Rädda Genvägen, framhåller hur viktig persontrafiken på tågsträckan är för jobb- och studiependling, men även för sociala kontakter och tron på framtiden.

– Det är en mycket viktig livsnerv för kommunerna längs med sträckan. Genvägen förbinder oss dessutom med Stockholm, Oslo, Göteborg och norra Sverige. Många av oss som bor längs sträckan är beroende av tåget, säger Erika Modén.

Med sång, dans och måleri ska denna grupp ivriga tågresenärer protestera mot nedläggningen, från Kristinehamn till Ludvika.

– Vi vill väcka tankar och opinion. Vi är några kulturaktivister som åker hela sträckan med start i Kristinehamn. Det kommer att spelas, målas, dansas och diskuteras.

Mer läsning

Annons