Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat som produceras är närproducerad

Närproducerade råvaror är utgångspunkten vecka 10 när kommunerna i norra länsdelen lagar mat i sina centralkök. Projektet har tagit ytterligare steg för framtidens mat.

Annons
Lokal satsning. Maten som lagas i centralköken i norra länsdelen har råvaror hämtade från närområdet under en temavecka.

Redan i fjol hölls en temavecka inom projektet Närproducerad mat i offentliga kök. Så långt det var möjligt lagades mat med närproducerade och lokala produkter i centralköken i kommunerna Hällefors, Ljusnarsberg, Lindesberg och Nora.

Nu är det dags igen. Lunchen under vecka 10 kommer att koncentreras mot lokala företags råvaror.

– Klimatsmart mat, ekologisk och mat från våra öppna landskap är viktiga delar i vårt arbete med framtida målsättningar, säger Stefan Lahti, kostchef i Hällefors och tillägger att etisk djurhållning är också en utgångspunkt.

Arbetet under denna vecka sker i samarbete med ekonomiska föreningen Victualia. Medlemmarna är producenter, leverantörer eller bönder med kött- och mjölkdjur från Örebroregionen.

– Vi som måltidsverksamhet vill skapa dialog, kontakt och framtida samarbete med lokala producenter. Samarbetet ska ses inom detta projekt eftersom vi som kommun måste förhålla oss till lagen om offentlig upphandling, säger Lahti.

Långsiktigt är tanken att bidra till en mer hållbart samhälle.

Mer läsning

Annons