Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlagning för stora och små

Matlagning tillsammans blir så mycket roligare. Liksom själva måltiden. Och så mycket enklare när barnen är små.

Annons
Kontakt. Maja Imonen och Elianor Gustafsson hälsar på varandra i väntan på maten.

Till muntra glädjetjut, bestämda rop och skrik plus trevande försök att sätta ihop stavelser skalas potatis, morötter och lök. På menyn står biff Stroganoff när Hällefor-Hjulsjös kyrkliga församling ordnar med matlagning för föräldrar med småbarn.

– Det är ett roligt sätt att träffa andra mammor och pappor och deras barn, säger Malin Gustafsson som kommit med dottern Elianor.

Full koll på barnen

Malin får slå sig ned i en barnstol tillsammans med jämnåriga Maja Imonen och Adrian Trygg intill arbetsbänkarna i församlingshemmets kök. Här har föräldrarna full koll på barnen och kan samtidigt ta itu med matlagningsbestyren. Linda Örtlund, som håller i barnverksamheten tillsammans med Jessica Jacobsson, delar snabbt ut uppgifterna och tar själv itu med att steka köttet.

Föräldrarna småpratar och delar med sig av vardagens små händelser. Amning, vakna eller sovande barn på natten, rutiner och annat avhandlas.

Äldre kan vara med

En napp åker i golvet och någon placerar den i rätt mun igen. Föräldrarna hjälps åt och en härlig stämning råder i köket. Lovisa Trygg är lite äldre än de andra barnen och kan vara med när pappa Janne skär champinjoner.

– Förhoppningen är att kunna ge föräldrar lite tips, råd och inspiration kring matlagning. Det ska vara billigt, enkelt och gå relativt snabbt. Föräldrar har oftast inte tid eller ork att stå vid spisen, säger Linda och häller i den färdigskurna löken och svampen i stekpannan.

– För den skull ska maten vara näringsrik. Och god förstås, tillägger hon.

Husmanskost

Husmanskost är utgångspunkten. Saltet och kryddorna är föräldrarna försiktiga med. Den som vill kan krydda på sin egen tallrik, men små barnmagar behöver mild mat. En mixer gör så att de allra minsta kan äta utan problem.

– Barnmat behöver inte vara så svårt. Visst köper jag även barnmatsburkar, men lagar också själv och fryser in i småportioner, säger Anna-Lie Nilsson och lyfter upp dottern Maja.

Med gemensamma krafter i församlingsköket har också maten blivit klar snabbt. Det är bara potatisen som man får vänta på. Det dukas upp i barnverksamhetens lokal och några värmeljus tänds. Snart sitter nästan alla till bords.

Någon måste förstås hålla lite koll på en av de yngsta som somnat i soffan, någon mer har blivit trött och behöver vyssjas till ro. En liten vill ha maten skuren och tjong åkte en mugg i golvet. En sked åt den lille och en sked till mamma. Matningen går på rutin och samtalet böljar vidare kring bordet och i rummet.

Vardag bland grytorna

– Det är ju vardag nu också, bland grytorna i köket och här vid bordet, men av någon anledning blir vardagen guldkantad här. Och så tycker jag barnen äter bättre. De inspireras nog också av varandra, säger Malin.

Hela familjen. Med en mixer är det snabbt fixat att även de allra yngsta kan få vanlig husmanskost.
Guldkantad vardag. Även om det är vardagssysslor med mat och barnpass infinner sig en guldkantad känsla vid matbordet.
Kontakt. Maja Imonen och Elianor Gustavsson hälsar på varandra i väntan på maten.

Mer läsning

Annons