Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Runqvist vill starta flyktingboende

Bert Karlsson vill starta ett flyktingboende i Hällefors. Det vill Mats Runqvist också göra. Och på sikt vill Runqvist etablera ett turist- och upplevelsecenter på det före detta äldreboendet.

Annons
Mats Runqvist, Hällefors-politiker och företagare, vill starta flyktingmottagning på Norrgården i Hällefors. Precis som Skara-Bert Karlsson.

Norrgården i Hällefors ska säljas eller rivas. Företagaren Bert Karlsson har redan tidigare berättat om sitt intresse att köpa Norrgården för att öppna ett asylboende.

Företagaren och Hällefors oberoende-politikern Mats Runqvist jobbar nu också med idén om ett flyktingboende på Norrgården. Och på sikt att driva ett upplevelsecenter i samma byggnad.

Kommunstyrelsen ska diskutera framtiden för Norrgården den 28 maj. Åtta intresseanmälningar har inkommit. Runqvists är en av dessa.

Men Runqvist vill inte diskutera etableringsplanerna med NA.

– Först vill jag ha ett möte med kommunen innan jag diskuterar detta med pressen. Men jag kan säga att det är en långsiktig verksamhetsidé som vi jobbar med. Och att jag företräder en konstellation av olika människor, säger Runqvist.

I intresseanmälan till kommunen redogör dock Runqvist för sin plan.

1) Etablera ett samarbete med Migrationsverket.

2) Driva en av Sveriges bästa flyktingmottagningar.

3) Bli ledande inom outdoor-verksamhet i Sverige med exportmogna produkter som ökar turismen i regionen året runt.

Flyktingmottagningen är tänkt att bedrivas i ett inledningsskede medan verksamheten för outdoor sedan byggs upp stegvis. Målgruppen ska vara besökare från hela EU-området. Möjligheterna till att resa med tåg, båt och tåg till Hällefors från Tyskland finns med i marknadsföringen av företagsidén.

Kommunstyrelsen har än så länge bara tagit in intresseanmälningar för Norrgården. Om huset sedan ska säljas väntar ett anbudsförfarande.

Norrgården i Hällefors.

Intresseanmälningarna:

Daniel Ryttar-Fotoskola/kaféverksamhet.

Jokarjo AB (Bert Karlsson)-Flyktingförläggning.

Ninewah Ankido-Bostadsändamål.

Mats Runqvist-Flyktingförläggning sedan outdoor- verksamhet.

Christoffer Tiurinen-Gym, hyra ut butiks- och kontorslokaler.

Staffan Lindborg-Flyktingförläggning.

Mikael Andersson-Lokaler för sitt företag.

Magnus Högberg-Flyktingförläggning.

Mer läsning

Annons