Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellkvist (C) vill inte spekulera om uppsägningar krävs

Underskottet inom omsorgsnämnden har ökat. Med ett minus på drygt 14,6 miljoner kronor kommer hårt arbete att krävas säger nämndordförande Ulrika Mellkvist (C).

Annons

Tidigare i år aviserades ett underskott på över 12,8 miljoner inom omsorgsnämnden för 2012. Minustalet har nu utökats med drygt 1,7 miljoner kronor. Orsaken är enligt tillförordnade förvaltningschef Lena Sahrblom att sanktionsavgifter på 1,5 miljoner kronor till Socialstyrelsen inte räknats med. Avgifter som måste betalas då kommunen inte kunnat erbjuda vård- och omsorgsplatser inom angiven tidsram.

Försörjningsstödet har också blivit högre än beräknat vilket framför allt beror på att flyktingfamiljer gått från introduktionsersättning till försörjningsstöd.

I övrigt beror underskottet på att verksamheten inte genomfört de åtgärder inom vård och omsorg för äldre som omsorgsnämnden har beslutat.

Allvarlig situation

Ulrika Mellkvist ser allvarligt på situationen och påpekar att det är problematiskt när budgetprognoserna inte stämmer.

– Det blir svårt för nämnden att lita på förhållandena och därmed fatta beslut.

Att åtgärder krävs för att komma tillrätta med ekonomin är ingen nyhet. Sahrblom har tidigare sagt att detta är underskott som inte går att osthyvla bort.

– Förvaltningen har ett klart uppdrag, man vet vilken budget som gäller. De ska jobba fram mål för hur vi kan få ordning på siffrorna, säger Mellkvist.

Vilka konkreta åtgärder som diskuterats vill hon inte gå in på. Mellkvist anser att förvaltningen i lugn och ro ska kunna jobba fram ett underlag.

Går det att undvika uppsägningar i den här situationen?

– Det vill jag inte spekulera i, säger Ulrika Mellkvist.

Bindande regler

– Det är en mängd olika parametrar att ta hänsyn till. Frågan är vilka kostnader vi har och hur vi kan använda personalen. Vi har också en rad bindande regler från Socialstyrelsen som ställer krav.

Nya regler för vård- och omsorgsboende samt bemanning är att vänta. Hällefors är en av många kommuner som fått påpekanden från Socialstyrelsen då man inte uppfyllt bemanningskraven.

– Kraven är hårda, med all rätt, men de ska klaras inom den egna budgeten, vilket blir tufft, säger Mellkvist.

Mer läsning

Annons