Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnderna får vara kvar

Bildningsnämnden och omsorgsnämnden avvecklas inte. Det har kommunstyrelsen bestämt.

Annons

Demokratiberedningen ska dock jobba vidare med organisationsförändringar.

För ett år sedan föreslog Peter Carlsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, att nämnderna avvecklades och att beredningsgrupper inrättades under kommunstyrelsen, KS, i stället.

Beslut tas i nämnderna. KS har uppsiktsplikt över dessa. Ofta ifrågasätts nämnderna av KS. Nämnderna i sin tur hänskjuter beslut till KS. Med förslaget hade Carlsson en idé om en mer enhetlig organisation och därmed kanske bättre förankrade beslut i kommunstyrelsen. Han betonade att förändringen bara skulle genomföras om det fanns en politisk enighet.

Större tydlighet

Förslaget diskuterades i partierna och i demokratiberedningen, en beredningsgrupp under kommunfullmäktige. Behåll befintlig organisation, men skapa större tydlighet kring beslutsgången, blev budskapet från majoriteten i demokratiberedningen.

Eller som Riitta Löfström (HOB) sade när frågan kom tillbaka till kommunstyrelsen:

– Jag tror inte Hällefors är redo för denna förändring än. Det är för tungrott. Jag står bakom avslag på motionen, men vill se en förändring i framtiden.

Ingen opponerade sig

Det blev avslag. Ingen opponerade sig mot det. Samtidigt fick demokratiberedningen order att arbeta vidare med förändringsfrågor, till exempel lämpligheten i att ledamöter sitter på flera platser i organisationen och om det är bra att nämndernas ordförande även sitter i kommunstyrelsen.

Peter Carlsson anser fortfarande att kommunens organisation bör ses över.

– En sak jag vill undersöka mer är om vi ska införa ett arbetsutskott under kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons