Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närhet istället för medicin

I fjol gjordes en Lex Sara anmälan mot kommunens omsorg och därefter har en rad åtgärder genomförts. Bristande samsyn och hög personalomsättning uppges som orsaker.

Annons

För närmare ett år sedan fick länsstyrelsen i egenskap av tillsynsmyndighet en anmälan om brister inom kommunal vård- och omsorg. Bland annat rörde det sig om bristande bemötande av boende samt brister vid medicinering. Det blev ett så kallat Lex Sara-ärende. Vissa delar av ärendet har även varit en fråga för Socialstyrelsen.

Klagomålen som framförts handlar om att äldre i flera olika sammanhang inte blivit bemötta på ett lämpligt sätt, hjälpmedel har använts felaktigt och man har ansett det finnas brister vid palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede. Även brister i fråga om medicinering har framkommit.

En utredning har visat att största orsaken till problemen var bristande samsyn, hög personalomsättning, bristande kunskaper samt låg kompetensnivå. En åtgärdsplan har tagits fram och kompetensutveckling har genomförts. Viss omplacering av personal har också skett.

I utredningen har det bland annat framkommit att lugnande läkemedel getts till vårdtagare i stället för närhet av personal. Detta har lett till att den delegering från sjuksköterska som tidigare fanns har dragits in. Läkemedel får inte delas ut utan att sjuksköterska kontaktas. Detta har i sin tur lett till att man ser en tendens till minskning av medicinering med lugnande läkemedel.

Kommunen har presenterat åtgärder som genomförts och planeras för såväl länsstyrelse som Socialstyrelse.

Mer läsning

Annons