Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till dagis på natten

Bildningsnämnden vill inte ge bidrag till ett så kallat natt-dagis i Hällefors.– Det exakta behovet av ett nattis i Hällefors är oklart, säger Stefan Backius (V), ordförande i nämnden.

Annons

I avslagsbeslutet på bidragsansökan står att förvaltningen i dagsläget inte fått några signaler om att behovet av en nattisverksamhet finns. Denna slutsats baseras, enligt Stefan Backius, enbart på inkommande förfrågningar till kommunen om detta.

– Vi har inte aktivt undersökt behovet av ett nattis men frågan finns ständigt närvarande i de diskussioner vi för om barnomsorgen. Ska ett beslut om ett nattis fattas är det viktigt att vi först har en bra bild av behovet.

Ingen aktiv undersökning

Något beslut att en aktiv undersökning av behovet av ett nattis ska ske har inte tagits.

Kommunen är inte skyldig att ge bidrag till nattis-verksamhet. Ett godkännande från kommunen för verksamheten behövs inte, men däremot har kommunen tillsynsplikt över verksamheten om den finns.

Det är Sofia Bergström, som driver förskolan Lilla Pyret i Hällefors, som har undersökt möjligheten att få bidrag till att starta nattverksamhet inom barnomsorgen.

– Jag har fått några förfrågningar om nattis, men jag tänkte först undersöka möjligheterna till bidrag innan jag gick vidare och kollade hur stort intresset för ett nattis är, säger Sofia Bergström.

Svårt med ekonomin

Om hon nu, trots avslag på bidragsförfrågan, tänker gå vidare med idén om att starta ett nattis har hon inte bestämt.

– Utan bidrag från kommunen är det svårt att klara ekonomin för ett nattis. Det handlar ändå om en heltidstjänst.

I dag är 21 barn i åldern 1–5 år inskrivna på Lilla Pyrets förskola.

Mer läsning

Annons