Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Isabella Hällefors lucia

Så är Isabella Henriksson krönt till Hällefors lucia 2011. Per Schmidt, kyrkoherde i Grythyttan, skötte luciatal, ljuständning och utdelning av luciasmycken.

Annons
Uppdrag halsband. Det krävdes två kyrkoherdar, Per Schmidt och Arne Rubin, för att få på luciasmycket runt Isabella Henrikssons hals.

På måndagskvällen var det levande ljus och stämningsfull körsång i Hällefors kyrka. När Isabella och hennes tärnor Emelie Mill, Emma Kenttälä, Alice Markström, Ida Aronsson och Sabina Köster tågade in i kyrkan ställde sig alla besökare upp.

Ännu var inte ljusen i lucias krona tända. Först bjöds på musik och sång och sedan på ett tal av Per Schmidt. Temat på talet var förstås luciafirande.

– Mörkret ute är så påtagligt vid denna tid på året och då kommer lucia med sina tärnor och lyser upp tillvaron.

Per berättade även om luciahögtidens bakgrund och kronan som symbol för en gloria.

Så till hedersuppdraget; att kröna lucia. Ett jobb som inte gick alldeles enkelt skulle det strax visa sig. Först skulle ett luciasmycke fästas runt lucias hals och det var där det blev lite krångel. Snart var även Hällefors kyrkoherde, Arne Rubin, engagerad i uppdraget att få på luciahalsbandet på Isabella.

Så tändes stearinljusen i luciakronan och Isabellas roll som lucia var därmed officiellt invigd.

På luciadagen väntar en lång arbetsdag för Isabella och tärnorna. Klockan 7 sker samling och sedan ska många platser, bland annat samtliga äldreboenden, få ett musikaliskt besök av luciaföljet.

Stämningsfull luciasång. Luciaföljet var dessutom förstärkt av kyrkans ungdomskör Angels.
Ljusen i kronan är tända. Några sånger till. Sedan ska Isabella Henriksson med tärnor ge sig ut i vintermörkret och sprida ljus och värme.

Mer läsning

Annons