Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska liv räddas i väntan på ambulans

Bergslagens räddningstjänst kan nu göra utryckningar vid hjärtstopp i området kring Hällefors. Ett avtal har upprättats mellan BRT och Örebro läns landsting. Även kommunen är med i samarbetet.

Annons

Allan Myrtenkvist (S) lade en motion i kommunfullmäktige 2008 med förslaget att införa IVPA, i väntan på ambulans, i Hällefors. Det är en metod som ökar tryggheten på landsbygden där insatser görs vid akuta sjukdomar som hjärtinfarkt.

Efter förhandling mellan Hällefors kommuns omsorgschef och förbundschefen inom Bergslagens räddningstjänst har ärendet nått ett mål. Ett samarbetsavtal har upprättats mellan Örebro läns landsting och Bergslagens räddningstjänst i ett IVPA-projekt med inriktning mot hjärtstopp.

Snabb insats

Avtalet gäller utryckningar från Hällefors och Åtorp i Degerfors kommun och pågår till oktober 2013. Avtalet innebär att utryckningar med två man kan göras från respektive brandstation, under förutsättning att ingen annan räddningsinsats pågår. Insatsen ska vara ett komplement till ambulanssjukvården. Syftet är att snabbt kunna utföra defibrillering av hjärtstopp i väntan på ambulans.

Bergslagens räddningstjänst köper in utrustningen som krävs och står för dess drift samt ansvarar för den utbildning som räddningsmanskapet behöver.

Fler avtal på gång

Landstinget ersätter BRT med 630 kronor per utfört uppdrag. Resterande summa till den faktiska kostnad BRT får ska Hällefors respektive Degerfors kommun stå för.

Allan Myrtenkvist är nöjd med resultatet.

– Det känns skönt att detta nu är infört.

Kommunstyrelen har i samband med detta ärende gett kommunförvaltningen i uppdrag att inventera var i kommunen det i dag finns defibrillatorer.

BRT kommer att fortsätta förhandla med landstinget om ytterligare avtal. Tanken är att det ska gälla även ofri luftväg och kraftig yttre blödning.

Mer läsning

Annons