Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska prototyper testas

I våras bestämde Ikea-stiftelsen att finansiera nödhusprojektet på Formens hus. En förstudie är nu klar.– Nu jobbar vi med prototyper som ska testas, säger projektledare Johan Karlsson.

Annons
Från ritbord till produktion. ”Vi är nu i ett skede där vi ska börja bygga prototyper av nödhusbostäder och testa dessa” säger Johan Karlsson.

Varje år beräknas 50 miljoner människor förlora sina hem i naturkatastrofer. Formens hus har, i samarbete med designhögskolor, arbetat fram en serie designlösningar för humanitär katastrofhjälp.

– Vi har mest jobbat vid ritbordet. Nu arbetar vi med industrin för att ta fram prototyper.

5,5 miljoner kronor

Ikea-stiftelsen beviljade i april 5,5 miljoner kronor fördelat på två år för att Formens hus skulle jobba vidare med sitt nödhusprojekt. Efter år ett utvärderas projektet.

– Kravet från Ikea är att vi i maj 2011 har företag som finansierar en provproduktion och en humanitär hjälporganisation som testar våra prototyper.

FN är rådgivande

Flera företag, bland annat SSAB och Triple steelix, är redan med i projektet. FN:s flyktingkommission är dessutom rådgivare i projektets styrgrupp.

– Vill vi göra något betydande har vi två alternativ. Antingen en centraliserad lösning där vi tillverkar tält och hus, till exempel i Sverige, som vi skickar till katastrofplatser. Eller en decentraliserad tjänst kring hur katastrofboenden ska byggas lokalt på katastrofplatsen.

– De decentraliserade programmen jobbar redan flera aktörer, som FN och Röda Korset, med. Vi vill jobba med den centraliserade lösningen, att skapa anpassningsbara industritillverkade nödbostäder med en lång livstid och där byggmaterialet även senare kan användas lokalt som byggmaterial för andra byggbehov.

Tältlösningar

Projektet arbetar just nu med en tältlösning med lättviktsstål som stomme. Vanligt stål är för tungt och aluminium för dyrt. Tälten som oftast används i dag saknar stomme vilket ger en kortare livslängd.

– Bara Röda Korset och FN använder över 250 000 tält per år så det handlar om stora produktioner, berättar Johan Karlsson.

Projektets fortsättning

Projektets styrgrupp, där bland annat Ikea-stiftelsens vd ingår, ska strax bestämma projektets fortsättning.

– Blir det grönt ljus ska vi även bygga monterbara modulhus med skivlösningar, i plywood eller plast.

Husen/tälten vintertestas i Sverige och sommartestas i Cypern eller Burkina Faso. Hela kedjan ska testas, från industriproduktion, frakt till uppbyggnad på plats.

Efter projekttiden är ambitionen att en produktion kommer igång.

– Stiftelsen Formens hus har då upphovsrätten till de lösningar som produceras vilket ger intäkter, antingen startar vi en tillverkning eller så licenseras den ut.

Katastrofhus. I samarbete med universiteten. Tidigare har Formens hus byggt katastrofhus i papper som monterats på några minuter. När taket är på plats tejpas allt ihop.

Mer läsning

Annons