Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny budget och ja till SBO-bygge vid Lärkan

En helt ny budget för 2015. Och ett ja till att teckna ett hyreskontrakt med Statens bostadsomvandling, SBO, för ett ombygge med fler förskolor vid Lärkan. Det bestämde kommunfullmäktige på tisdagen.

Annons
Kommunfullmäktige tog beslut om en ny budget för 2015. Och sade ja till att inleda ombyggnationen av förskoleområdet Lärkan.

Årets budget klubbades i fullmäktige redan i juni 2014. Idag revs budgeten upp till förmån för en ny budget.

– Vi har efter budgetbeslutet då infört en ny politisk organisation och därför har vi också ändrat förutsättningarna för hur budgeten ska se ut, sade Annalena Jernberg (S), kommunalråd i Hällefors kommun.

Det som skett efter att budgeten bestämdes i juni är att omsorgsnämnden och bildningsnämnden har skrotats. Och i stället har tre utskott, allmänna utskottet, bildningsutskottet och omsorgsutskottet, införs under kommunstyrelsen. Det gör att kommunstyrelsen nu är kommunens enda nämnd. Och att kommunstyrelsen ska fördela pengar till verksamheter som skola och äldreomsorg.

Istället för att fullmäktige, som tidigare, fördelade olika belopp till bildningsnämnden och omsorgsnämnden, fördelade nu fullmäktige bara en klumpsumma, 366,5 miljoner kronor, till kommunstyrelsen att sedan ta beslut om fördelning av.

Detta kritiserades av Vänsterpartiet.

– Det här gör kommunfullmäktige till en passiv part och vitaliserar inte demokratin. Resursfördelning till verksamheterna ska styras av de direkt folkvalda i fullmäktige, inte av kommunstyrelsen, sade Johan Stolpen (V).

Majoriteten höll inte med om att budgetprocessen nu är ”odemokratisk”, som Stefan Backius (V) uttryckte det.

– Det här är en anpassning efter den nya organisationen. Nu ska kommunstyrelsen diskutera, prioritera och fördela pengarna till verksamheterna, sade Jernberg.

I den tidigare budgeten avsattes 8 miljoner kronor för strategisatsningar. Nu försvinner dessa strategimiljoner.

– Men vi ska lyfta frågan om strategipengar igen i kommunstyrelsen, sade Jernberg.

Frågan om att bygga om och bygga ut förskoleområdet Lärkan till totalt sex avdelningar var det långa diskussioner om. Det blev ett oenigt ja till att teckna ett hyreskontrakt med SBO vilket nu betyder att ombyggnationen ska påbörjas.

Kritiken som lyftes, främst från Vänsterpartiet, var att förskolan reducerades till en fråga om lokaler istället för en diskussion om hur framtidens förskola ska utformas. Med ombygget av Lärkan skapas sex avdelningar om totalt 120 barn.

– Det här blir en centralisering av förskolan och det saknas alternativ om en decentraliserad förskola när vi ska ta det här beslutet, sade Stefan Backius (V).

Det blev ja till det nya större förskoleområdet med reservation från V och SD.

Mer läsning

Annons