Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt förslag på mediapolicy

Kommunstyrelsen ska nu ta ett nytt beslut om hur policyn ska vara vad gäller hur kommunens anställda ska sköta sina kontakter med media. Det förra förslaget förkastades av kommunfullmäktige.

Annons

Det var framförallt den här meningen i det förra policy-förslaget som väckte debatt: ”När medarbetare har eller har haft kontakt i sitt arbete med massmedia bör de alltid informera närmaste chef eller informationsansvarige om det.” Den formuleringen är nu helt struken.

Andra ordval

En del andra förändringar i ordval och omdisponeringar av innehållet i det nya förslaget har skett.

Bland annat förtydligas nu kommunens förhållningssätt till offentlighetsprincipen och att meddelarfriheten, alltså anställdas rätt att kontakta media, gäller.

Hård debatt

Det var när policydokumentet skulle godtas i kommunfullmäktige i februari i år som det blev hård debatt och sedan återremiss.

Med hjälp av en jurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL, har nu ett nytt förslag på en informations- och kommunikationspolicy skrivits.

– Det framgår tydligt i policyn att den är tänkt som ett stöd i arbetet och på inget sätt är avsedd att inskränka medarbetares rättigheter utifrån meddelarfriheten, framhåller Thorsten Schnaars, informationsansvarig på Hällefors kommun, och Lena Sahrblom, kommunchef, i tjänsteskrivelsen till kommunstyrelsen som har möte om detta nu på tisdag.

Mer läsning

Annons