Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt resesentrum börjar ta form

Ett nytt resecentrum beräknas kunna stå klart i Hällefors sommaren 2016. Byggstart sker nästa sommar.

Annons

Sedan en längre tid har planer på ett nytt resecentrum funnits inom kommunen och nu börjar konturerna klarna. Projektet samordnas med Trafikverkets planer att skapa mötesfria stationer för malmtågen på Bergslagsbanan.

Åtgärderna från Trafikverkets sida innebär att det är möjligt att öka kapaciteten på järnvägen, att fler tåg kan passera.

I dag passerar två persontrafiktåg samt sex godståg i snitt per dag på sträckan förbi Hällefors. Efter de planerade åtgärderna räknar Trafikverket med att antalet godståg ökar till 15 per dag. Hur persontrafiken påverkas är dock osäkert, men även här räknar man med en ökning.

I samband med de kapacitetshöjande åtgärderna ska perrongen vid det tänkta resecentrumet flyttas. Befintlig plattform rivs och en ny byggs, den förlängs från 55 till 110 meter för att fler tågvagnar ska kunna tas emot.

Den totala kostnaden för ett nytt resecentrum beräknas till 4,7 miljoner kronor. Kommunen investerar 1,5 miljoner kronor och övriga kostnader ska täckas genom statliga bidrag via bland annat Trafikverket och Regionförbundet i Örebro.

Enligt planerna kommer byggstarten av det nya resecentrumet att ske sommaren 2015 för att kunna avslutas sommaren därpå.

Mer läsning

Annons