Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om ny organisation

Nu ska en ny politisk organisation för Hällefors kommun utredas. I juni ska frågan rapporteras i kommunfullmäktige. De olika partierna är inte överens.

Annons

Det har diskuterats en tid om att avveckla både bildningsnämnden och omsorgsnämnden och istället lägga dessa verksamheter under kommunstyrelsen, som utskott eller som beredningsgrupper.

Nu har kommunstyrelsen bestämt att kommunstyrelsens ordförande Annalena Järnberg (S) tillsammans med partiernas gruppledarna ska jobba med denna fråga för att hitta en bred politisk majoritet för framtidens styrning i Hällefors kommun. Kommunförvaltningen ska samtidigt ta fram förslag på en ny tjänstemannaorganisation.

Det råder dock redan nu olika åsikter om hur den politiska organisationen i Hällefors borde se ut. Centern och Vänstern är öppet kritiska och kritik framfördes bland annat på kommunstyrelsens möte.

- Det låter som en centralisering av den politiska makten i Hällefors. Men samtidigt hör vi ju bara en massa rykten och idéer om det här, men vi får ju inte besked om vilken politisk organisation som är tänkt, säger Lars-Göran Zetterlund (C).

Thomas Eklund (V) efterlyser en ordentlig utvärdering av nuvarande politisk organisation i första hand.

- Och jag frågar mig hur ska tjänstemännen i förvaltningen ska kunna jobba med uppdraget att ta fram förslag på en ny tjänstemannaorganisation om det inte är bestämt hur organisationen ska se ut, säger Thomas Eklund (V).

Inget beslut i frågan om ny politisk organisation är taget förutom att den ska utredas.

– Inget är givet. Det är många bollar i luften. Vi har tänkt oss omsorg och bildning in under kommunstyrelsen, men om det blir utskott eller beredning visar sig. Det ska bli det som är optimalt bäst för Hällefors, säger Göran Strömquist (M).

Ambitionen från den styrande majoriteten är en diskussion under hösten för ett beslut i frågan innan nyår.

I samband med att den nya majoriteten i kommunfullmäktige, S, M, GL och KD, höll presskonferens förra veckan var dock beskedet tydligt: omsorgsnämnden och bildningsnämnden ska bort.

Mer läsning

Annons