Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklara besked om ekonomin

Exakt hur Koalition 2014 ska få ordning på kommunens ansträngda ekonomi är oklart. Den styrande majoriteten lämnar i nuläget inte ut några detaljer om sparåtgärder som kan vara på gång.

Annons

– Men det kommer att krävas omfattande beslut i nämnderna och det kommer att ske omfattande förändringar i organisationen, det går inte att undvika, säger Ritha Sörling (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunen tvingas att låna 20 miljoner kronor för att kunna betala ut löner och finansiera sina övriga driftskostnader i början av år 2012. Orsaken är att de sparambitioner kommunen hade för år 2011 har misslyckats. Samtidigt har en budget lagts där överskottet nästa år beräknas till 18.8 miljoner kronor. Det berättade NA i tisdags.

Nästan 19 miljoner

Men hur kommunen ska spara in nästan 19 miljoner kronor under nästa år är ännu så länge ett frågetecken. Och i nuläget har de styrande i Koalition 2014 (S, HOB, V och C) inte för avsikt att berätta mer om hur detta ska ske.

– Jag kan inte gå ut och säga för mycket offentligt om sådant som inte är klart ännu, säger Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden.

Pågående process

– Vi är mitt i en pågående process där vi jobbar med detta. Vi har öppnat många dörrar och vi har mycket i pipen. Jag tror på vår budget, men av respekt för de förhandlingar som pågår vill jag inte förekomma dessa, säger gruppledare Annalena Järnberg (S).

Att det kommer att krävas uppsägningar för att klara sparmålen är troligen sannolikt.

– Vi har stora problem med vår ekonomi och det är en stentuff budget. Ett stålbad väntar, konstaterar Mats Runqvist (HOB).

Kommunen har ambitionen att sänka sina årskostnader med totalt 55 miljoner kronor till årsskiftet 2014-2015. Strukturella förändringar, med framförallt en negativ befolkningsutveckling, på orten är en stor faktor i sammanhanget.

– Vi tappar i snitt 100 kommuninvånare varje år och det innebär stora bekymmer för hela kommunens framtid, säger Ritha Sörling.

Samtidigt som Ritha Sörling framhåller vikten av politisk samverkan och breda lösningar för att klara kommunens framtida ekonomi anser oppositionen (M, GL och KD) att koalitionens budget är oseriös och orimlig.

Mer läsning

Annons