Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljefärgerna ger Monika styrka

Att se motivet växa fram och känna sig nöjd med resultatet är en fröjd. Monica Jansson hittar styrkan genom att måla i olja.

Annons
Naturligt. Inspirationen hämtar Monica Jansson runt omkring sig och gärna i naturen. Några björkar får stå modell. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Kreativiteten och den skapande förmågan har funnits där alltsedan barnsben. Roligaste ämnet i skolan var teckning och det kändes naturligt att välja ett yrke där skapandet stod i fokus. Monica blev dekoratör och jobbade över tjugo år på dåvarande Domus/Konsum i Hällefors.

– Som vuxen gick jag någon teckningskurs, men det var i samband med att jag blev arbetslös på 90-talet som oljefärgerna kom in. Jag gick en målarkurs och provade lite olika material, men fastnade för olja.

En del tavlor blev det då, men ett nytt arbete dök upp och tiden räckte inte till. Intresset för löpning var stort och Monica prioriterade bort färgerna.

Livet har tagit nya vändningar som gjort att penslarna plockats fram igen. Monica fick ryggproblem och lever i dag med smärtor som kommer och går. Hon har varit sjukskriven, slutat sitt arbete och försökt bygga upp en ny tillvaro där löpträningen inte längre har någon plats. Nu söker hon resultaten genom att måla tavlor.

– Det är roligt när det lyckas, att få fram det jag vill.

Hon känner glädje och med det kommer välbehaget. En känsla som går att jämföra med den efter ett avklarat löparpass. Arbetet med motivet på duken skingrar också Monicas tankar.

– Allt annat runt omkring far iväg, glöms bort.

Hennes skapande har utvecklats och hon låter pensel möta duk med orädsla. Hon provar sig fram och når också resultat.

– Snö är ju inte bara vitt. För att återge en slags verklighet krävs en massa olika färger. Ett par streck, en skugga eller en annan skiftning kan göra stor skillnad.

Naturen är en inspirationskälla och ett återkommande motiv. Fotografier tagna på resor eller i vardagen kan vara utgångspunkten och källan till en idé. Platsen går ofta att identifiera, men är utformad utifrån Monicas egen stil och känsla.

Just nu ställer Monica ut en del av sina verk på Aktivitetskällans café Kaffekällan.

Huskatten. Familjens katt Trisse har förevigats.
Resebild. På semestrar och andra resor finns kameran alltid med. Foton kan sedan vara utgångspunkten för det som sedan blir en tavla.

Mer läsning

Annons