Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombygge diskuteras för folkhögskolan

Att bygga om Klockarvägen 14 och 16 för att folkhögskolan ska flytta in där kostar 6,2 miljoner kronor. Just nu pågår slutförhandlingarna om detta och ombygget planeras starta i februari.

Annons

Hällefors folkhögskola har en längre tid konstaterat att de lokaler du nu disponerar inte är tillräckliga för deras behov.

En flytt har diskuterats och nu pekar allt på att denna flytt blir till området Polstjärnan och de två husen där på Klockarvägen.

– Vi är intresserade av Polstjärnan, men det är fortfarande vissa detaljer, bland annat om ekonomin, som vi vill diskutera, berättar Susanna Stark, rektor på folkhögskolan.

600 000 kronor

Ett förslag finns att folkhögskolan betalar en årshyra på 600 000 kronor under tio år, plus ett engångsbelopp på 1 miljon kronor.

Med andra ord 7 miljoner kronor totalt under de första tio åren. Ett hyreskontrakt föreslås gälla från den 1 augusti 2011 och tio år framåt. Från andra halvåret 2021 föreslås sedan en lägre årshyra.

De två fastigheterna på Klockarvägen ska båda byggas om invändigt och dessutom byggs husen samman. I lokalerna ska bland annat en aula som kan ta emot 150 personer inredas och en teaterlokal ska byggas.

Eventuellt ska Hällefors bostads AB, Boab, ta ett lån för byggkostnaderna. Om så sker krävs dock inget ökat borgensåtagande från kommunens sida. Vid senaste amorteringen hade Boab en låneskuld på 157 miljoner kronor och borgensutrymmet är på 164 miljoner kronor.

– Men vi räknar med att vi klarar byggprojektet utan upplåning, säger Svante Actins, fastighetschef på Boab.

Kostnad för lokaler

Boab beräknar sina kostnader för lokalerna till 450 000 kronor per år. Det betyder att Boab får in totalt 2,5 miljoner kronor för sina byggkostnader under de första tio åren.

Upphandlingar med entreprenörer pågår för fullt och om allt går enligt planerna kan byggstart ske inom två-tre veckor. Den totala lokalytan blir 1500 kvadratmeter. I dag hyr kommunen båda byggnader, men det kontraktet löper ut den 30 juni. Bland annat finns SFI-undervisningen i en av byggnaderna.

Mer läsning

Annons