Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omsorgen möter Socialstyrelsens krav

Extra personal sätts in i den kommunala omsorgen. Detta för att möta bristerna som uppmärksammats av Socialstyrelsen i en lex Maria-anmälan.

Annons

I samband med att Socialstyrelsen genomförde en inspektion i den kommunala omsorgen i fjol upptäcktes brister som myndigheten fann anledning att lex Maria-anmäla. Man såg att dörrarna till en demensenhet är låsta och att boende lämnas ensamma under lång tid på natten.

Två personal arbetar nattetid på fyra våningsplan och någon annan lösning har omsorgen inte sett vara möjlig.

Socialstyrelsen säger att kommunen ska ha den bemanning som krävs så boende inte blir frihetsberövade. I annat fall riskerar kommunen straffavgifter.

Kombination

Omsorgsnämnden konstaterade i december att mer personalresurser krävs om bristerna ska åtgärdas. Ordförande Ulrika Mellkvist (C) ville se över frågan då hon trodde på en omfördelning av befintliga resurser.

Lösningen blev en kombination av åtgärder. Nattpersonalen som finns efter att Sörgårdens ålderdomshem lagts ner kommer nu att ingå i en nattpatrull i Grythyttan.

–  Det innebär att personalen sköter larm i trygghetsboendet men även ute i ordinära boenden. Personalen får andra arbetsuppgifter och ansvarsområdet utökas. På så sätt förstärks hemtjänsten totalt i hela kommunen, säger Mellkvist.

Vidare sätts extra personal in nattetid på en demensenhet i Hällefors.

– Hur många är upp till enhetschefen att bedöma, men det kan röra sig om 1-2 personer.

10 000 kronor

Åtgärderna har krävt en förändring av larmsystemet på trygghetsboendet i Grythyttan som innebär en engångskostnad på 10 000 kronor.

Med detta ska trygghet och säkerhet inom vården bli bättre och risken för frihetsberövande minska.

En konsekvens är att inställelsetiden på trygghetsboendet i Grythyttan kan bli längre. I dag är den enligt Mellkvist en halvtimme.

– Därför ska en återkoppling ske till nämnden om tre månader, för att se om rutiner och riktlinjer fungerar.

Åtgärderna träder i kraft 1 februari.

Mer läsning

Annons