Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överförmyndare utreds

Överförmyndarverksamhet i Hällefors i samarbete med kommuner i Örebro län eller Värmland ska utredas.

Annons

Varje kommun ska enligt lag ha en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. Den senaste tiden har Hällefors kommun i flera rapporter, från både Riksrevisionen och länsstyrelsen, fått omfattande kritik för sin verksamhet. Man har konstaterat brister i myndighetsutövningen samt en ojämn kvalitet. En förändring är nödvändig enligt kommunchef Lena Sahrblom. Efter höstens val är det möjligt då en ny mandatperiod inleds.

I dag finns två olika alternativ. Det har förts diskussioner om en gemensam överförmyndarnämnd i KNÖL-området (kommuner i Örebro län). Enligt Sahrblom är utgångspunkten i dag inte en gemensam nämnd utan ett gemensamt kansli. Det skulle innebära att varje kommun utser sin egen överförmyndare och verksamheten sköts sedan via ett samverkansavtal med övriga kommuner. Kansliet skulle placeras i Ljusnarsberg.

Ett annat alternativ är att söka samverkan med Karlskoga, Degerfors och Storfors som har en gemensam nämnd placerad i Karlskoga kommun.

Sahrblom har fått i uppdrag att arbeta vidare med Värmlandsalternativet om det visar sig att samverkan med Örebrokommunerna av någon anledning inte är genomförbart.

Mer läsning

Annons