Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagan avslås av Domkapitlet

Domkapitlet avslår Sture Beckmans (GL) överklagan gällande val till kyrkoråd inom Grythyttans församling. Nu överväger Beckan att gå vidare till Överklagandenämnden.

Annons

 Efter kyrkovalet i Grythyttans församling i höstas överklagade Grythyttelistan tillvägagångsättet i kyrkofullmäktige, då kyrkorådet skulle utses. Överklagan sker hos Domkapitlet inom Västerås sitft.

Partiet anser att valen i kyrkofullmäktige inte gått rätt till och ska upphävas. Enligt Sture Beckman skulle valet ha varit proportionellt.

Domkapitlet avslår dock överklagan. Bedömningen är att allt har gått rätt till, valet har följt gällande kyrkoordning. I Domkapitlets beslut påpekas att det av protollet framgår att det inte skett något yrkande om proportionellt val. Däremot finns ett påpekade från Grythyttelistan att det är brukligt med proportionella val.

– Det räcker inte att något är brukligt. Ett yrkande måste göras, säger Göran Broås, jurist inom Västerås stift.

För att ett val ska vara proportionellt måste ett visst antal personer begära detta. Eftersom något sådant yrkande inte gjordes i detta fall har valet skett som ett majoritetsval. Detta enligt huvudregeln påpekar Broås.

Sture Beckman

är inte nöjd.

– Jag tycker inte att Domkapitlet har gjort sitt jobb. Man ska garantera att en minoritet inte blir utsatt för en så kallad överkörning, säger Beckman.

Bakgrunden är att Grythyttelistan klev in som en ny aktör inom kyrkopolitiken i Grythyttan i samband med valet 2013. Tidigare har enbart Socialdemokrater och Borgerlig samling gått till val. Nu tog GL 6 av de totalt 15 mandaten i kyrkofullmäktige. S fick 4, Borgerlig samling 5, och samverkar i en valkartell.

Inför innevarande mandatperiod träffades fullmäktige för att fördela sju platser i kyrkorådet. Åttonde platsen är vikt till kyrkoherden.

Sture Beckans uppfattning är att GL ska ha tre av platserna i kyrkorådet. Då utgår han från ett proportionellt val. Partiet fick enbart två platser.

– Valresultatet speglas inte i kyrkorådets sammansättning, säger Beckman.

Hur frågan ska hanteras vidare vet inte Beckman i dag. Domkapitlets beslut kan överklagas i Svenska kyrkans Överklagandenämnd.

– Det finns en instans till och själv tycker jag vi ska gå vidare. Men det är en sak partiet måste bestämma, säger Beckman.

Vidare anser GL att partiet själva ska bestämma vilka personer som ska företräda dem i kyrkorådet. Så skedde inte enligt Beckman. Frågan har dock inte överklagats.

– Samma sak har skett när revisorer utsetts. GL har inte fått igenom förslag till egen representant för vår valgrupp.

GL har lämnat in en protest till Grythyttans kyrkofullmäktige angående valet av revisor, men väljer att inte heller här göra någon formell överklagan.

Kyrkorådet i Grythyttan

Av kyrkorådets åtta platser har kyrkoherden en.

Ordförande: Kari Paavonen (S).

Ledamöter: Ewa Lindqvist (BS), Nils Sköld (S), Erkki Vourijärvi (GL), Ulla Werdin (GL), Wilhelm Tham (BS), Jacko Neerings (BS).

Ersättare: Bengt Boström (GL), Inger Israelsson (BS), Bertil Andersson (S), Aira Paavonen (S), Dan Allvin (BS), Elisabeth Rådström Paavonen (S), Annelie Eriksson Lindén (GL).

Mer läsning

Annons