Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petra harmotorsporti blodet

Hon har ett SM-brons i rallycross, mängder med enskilda segrar och cupsegrar. MK Kopparberg har tilldelat Petra Nordquist, 23 år, utmärkelsen ”Årets förnämsta tävlingsprestation”.

Annons
Prisad talang. Petra Nordquist, 23 år, från Hällefors vinner det mesta på folkracebanorna.

Ända sedan barnsben har Petra haft ett genuint intresse för motorer. Och i hela sitt liv har hon varit medlem i MK Kopparberg.

– Det har jag fått från pappa. Det var alltid rally och folkrace som gällde i familjen under min uppväxt, berättar Petra.

Medalj i junior-SM

År 2003 tog Petra folk-racelicens och sedan dess har hon tävlingskört. Mellan 2004 och 2008 körde hon rallycross, det blev flera framgångsrika säsonger som hon toppade med ett brons i junior-SM 2008.

Men i början av 2009, i samband med en folkracetävling, bröt Petra handen.

– Jag fick en smäll på hjulet och höll för hårt i ratten och handen bröts. Det krävdes två operationer och fortfarande har jag nedsatt rörlighet i handen.

Hon tvingades bort från tävlingsbanorna i stort sett hela den säsongen. Några sprinttävlingar på hösten, men mycket mer blev det inte.

År 2010 var hon tillbaka och nu blev det revansch. Under året körde hon 17 tävlingar med 16 A-finaler. Hon tog nio segrar och två cupsegrar samt blev klubbmästare.

Inkallad efter tävlingen

I samband med MK Kopparbergs årsmöte körde Petra en folkracetävling i Askersund.

– Jag vann den tävlingen. Och styrelsen bad mig vara med på mötet så jag kom dit direkt från banan, fortfarande klädd i träningsoverall, och fick beskedet att jag fått klubbens pris för årets tävlingsprestation.

Det står en pokal till minne av detta hemma hos Petra i Hällefors. Tillsammans med ytterligare ett 80-tal andra prisbucklor som hon har rattat hem.

– Jag gillar att vinna helt enkelt. Jag är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna, förklarar Petra sina framgångar. När jag kör så existerar inget annat än att jag bara vill ligga först där ute på banan.

Målsättningar 2011 är segrar på de stora folkracefestivalerna. Säsongspremiär blir det redan nu på lördag när Hällefors MK arrangerar Isracet i Sången. Då finns Petra i startfältet i en Opel Vectra.

Så här lyder motiveringen

från styrelsen för MK Koppberg till att man ger Petra Nordquist utmärkelsen: ”Årets förnämsta tävlingsprestation tilldelas en tjej som under året representerat klubben på ett mycket fördelaktigt sätt. Runt om på landets folkracebanor har hon tagit mer än en handfull segrar och dessutom tagit hem viktorian i två stycken cuper”.

Mer läsning

Annons