Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popkollo för att öka jämställdheten

Popkollo blir det i Bredsjö i sommar. Ett arrangemang riktat till tjejer med målet att öka jämställdheten inom musikbranschen.

Annons

Sara Herou, född och uppvuxen i Hällefors, är musikkonsulent inom NBV i Örebro. Hon är en av de drivande krafterna för popkollot i Bredsjö 12–20 juli. Tjejer i åldrarna 12–16 år från hela landet strålar samman för att ägna sig åt musik en hel vecka.

– Det är ett faktum att bara 10 procent är tjejer inom musikbranschen. Det här vill vi förändra. Tanken är att göra det enklare för tjejer att börja och fortsätta spela.

Sara minns själv hur det var i Hällefors när hon var 13–14 år och började intressera sig för musik.

– Man fick armbåga sig fram ganska friskt för att inte bara uppmärsammas för att man är tjej. Det krävs skinn på näsan och kanske många tjejer orättvist sållas bort bara därför.

Popkollo är en riksorganisation som föddes 2003. Initiativtagare var Marit Bergman som efter att ha konstaterat att hon var enda kvinnan inbokad på mer än ett festivalprogram började sprida idén om ett musikläger för tjejer. Nu arrangeras popkollon runt om i Sverige med olika inriktningar.

I Bredsjö sker kollot i samarbete med ABF samt Bredsjö kulturkooperativ. Inriktningen är pop-rock. Deltagarna får testa olika instrument, skriva låtar och repa. Allt avslutas med en konsert för familj och vänner.

Mer läsning

Annons