Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porträtterar 100 hälleforsare

Hundra kommunbor ska fotograferas och utgöra stommen i en utställning tillsammans med kalligrafi. Konstnären och designern Noriko Kitazumi från Japan gör detta som en gåva till invånarna.

Annons
Noriko Kitazumi från Japan planerar en porträttutställning i Hällefors som ska fånga hundra ortsbor.

Hon vill göra hälleforsarna delaktiga i en konstutställning samtidigt som hon vill ge något tillbaka till en kommun hon upplever bjuder på fantastiska naturupplevelser.

Noriko Kitazumi, kalligraf från Tokyo med artistnamnet Kouyou, vill få fler att vända blickarna mot konsten. Hennes idé är att fotografera hundra ortsbor. Varje persons namn ska översättas i japansk kalligrafi (skönskrift) och tillsammans med porträttet bli en helhet.

– Kanske bilderna kan utgöra en öppning, nyckeln till något. Människor här är så trevliga och utställningen blir något jag ger tillbaka, säger Noriko Kitazumi.

Människor i alla åldrar ska fångas på bild, förmodligen i svartvitt. Noriko Kitazumi ser detta även som ett sätt att få människor att komma samman.

Utställningen är planerad till hösten. Nu ska projektet planeras och organiseras.

– Jag tror konsten kan vara gynnsam även för en orts ekonomi. Vi hoppas kunna tillföra något genom att använda konsten, säger Liesbeth Vloet för European Artists som är med i projektet.

Tanken i projektet är att även knyta företagskontakter mellan Tokyo och Hällefors och i förlängningen kunna utbyta produkter och idéer samt få igång olika former av samarbete.

Men först och främst ska dessa hundra kommuninvånare hittas.

– Vi kontaktar företag, organisationer och skolor bland annat, säger Liesbeth Vloet.

Alla som ställer upp får efter utställningen bilden och kalligrafin som hör till fotot.

– Det blir Japans gåva till Hällefors, säger Noriko Kitazumi.

Mer läsning

Annons