Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten och SOS testar Rakel

Just nu testar Bergslagens räddningstjänst, BRT, och SOS Alarm kommunikationssystemet Rakel. BRT har därmed två parallella larmsystem i gång.

Annons

– Det analoga radionätet, där vi fortfarande har vår kommunikation, släcks ned någon gång efter 2012 och vi ska införa Rakel. Därför testkör vi Rakel-systemet för att se hur det fungerar, vad som är bra och vad som behöver förbättras, berättar Patrick Lundwall som är larmchef på BRT.

Riksdagen beslutade 2003 att ett gemensamt radiosystem, Rakel, för samhällsviktiga kommunikationer ska införas. Rakel ägs av staten och förvaltas av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– BRT testade tekniken med Rakel redan i somras med ett demo-abonnemang. Vi var bland annat med om en skogsbrand på en ö där alla andra kommunikationssystem utom Rakel slogs ut. Nu ska vi i tre månader tillsammans med SOS Alarm Värmland använda Rakel internt i SOS:s reservsystem. Detta sker parallellt med vårt ordinarie radiosystem. Vi vill se hur tekniken fungerar mot SOS:s system.

Pilotdriften

Mellan den 15 december 2010 och den 15 mars 2011 pågår pilotdriften med BRT:s räddningschef i beredskap involverad. Nästa etapp blir att få med styrkeledare, insatsledare och insatsfordon i systemet. Testet ska därefter utvärderas och beslut ska fattas när det sedan ska införas som ordinarie system.

Som användare av Rakel betalar man ett abonnemang. För BRT kostar Rakel 2011 som mest 589 000 kronor vilket är BRT:s avgiftstak för abonnemanget. Med Rakel ska ett enhetligt samhällskommunikationssystem ersätta de fler än 200 olika analoga system som använts i landet.

I BRT ingår kommunerna Hällefors, Karlskoga, Degerfors, Filipstad, Storfors och Kristinehamn.

Mer läsning

Annons