Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redan nu planeras för nästa festival

 Redan nu smids planerna på nästa års isfestival på sjön Sörälgen. Mitt i arbetet med att slutföra årets arrangemang som precis har haft final.

Annons
Fest för alla. Isfestivalen Isstjärnan på Sörälgens is ska vara lockande för alla. I år har etablerade konstärer liksom amatörer och många barn skapat i is. Här jobbar Mikaela Cederlöf med ett äpple. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Benny Sörensen är en av eldsjälarna kring Isstjärnan, en isfestival i byn Sikfors strax utanför Hällefors. För tredje året i rad ordnades festligheter på Sörälgens is och i år blev hela februari fylld av aktiviteter.

– Tanken är att Isstjärnan ska kunna knytas samman med övriga skulpturparker i kommunen. Vi har Polstjärnan med sina konstverk. Isstjärnan är däremot en förgänglig park.

Benny berättar att i kärntruppen kring isfestivalen är man sju–åtta personer, men till det ska räknas alla föreningar, företag och volontärer.

– Utan alla dessa krafter vore inte detta möjligt.

Många besökare

Några dagar har gått sedan finalen, men Benny och hans medarbetare jobbar fortfarande med efterdyningarna. Det ska summeras, städas och plockas ihop.

– Vi har haft fantastiskt många besökare, från hela länet. Och det kommer folk fortfarande. Det är ett gäng här nu och fotograferar.

Konstverken är ju kvar liksom minigolfbanan i is som många passar på att nyttja. Festivalområdet blir ett utflyktsmål.

– Det är meningen. Isstjärnan ska vända sig till den breda allmänheten. Målet är att få så många som möjligt delaktiga.

55 ton is

Under årets arrangemang har 55 ton is tagits fram och en mängd konstverk skapats. Konstnärer från både Sverige och andra länder har befunnit sig på isen. Allt har lyckats väl och Benny är nöjd. Nu smider han och kompanjonerna planer på 2012 års upplaga. Benny talar om vikten av att utveckla tankegångarna.

– Isstjärnan ska vara årligt återkommande, så är det. Men det gäller också att hitta på nya saker.

Mer läsning

Annons