Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Register ska öka kvaliteten

Prestationsersättningar blir en morot där högre kvalitet inom omsorgen är det huvudsakliga målet.

Annons

Senior alert är en del av Sveriges kommuner och landstings, SKL, satsning på ett bättre liv för sjuka äldre. Det handlar om ett kvalitetsregister tillgängligt i hela landet via internet. Syftet med registret är att utveckla nya förbättrande arbetssätt med målet att öka kvaliteten inom vård och omsorg.

Det är personer 65 år eller äldre som registreras. Registret ska koncentreras till olika områden som fall, undernäring, trycksår och munhälsa.

Kommuner som deltar i registreringen har också möjlighet att få vissa stimulansbidrag, men kravet är att uppfylla vissa mål.

Inom Hällefors kommuns omsorg jobbar man för att bli en del av detta register. Samt det nationella palliativa registret. Målet här är att ge en helhetsbild av den palliativa vård (vård i livets slutskede) som bedrivs. Syftet är att skapa förbättringar.

– I december får vi veta på om vi får några prestationsersättningar. En morot, men inte det viktigaste. Det här handlar om att utveckla metoder för att öka kvaliteten inom de olika vårdområdena, säger omsorgsförvaltningens chef Anna-Karin Bergstén.

Hon upplever att rutinerna kring registreringen fungerar bra.

– Ytterst handlar detta om ledarskap, säger Bergstén.

Mer läsning

Annons