Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SBO: Vi har aldrig hotat kommunen

– Vi har aldrig hotat eller tvingat kommunen under den här processen. Vi har gett kommunen ett erbjudande. Att säga att vi hotat kommunen är orättfärdigt, säger Ola Nilsson, projektutvecklingschef på Statens bostadsomvandling, SBO.

Annons
Lärkan. Här ska det bli en central förskola med sex avdelningar för totalt 120 barn. Men andra förskolor kommer också att finnas i Hällefors. Alla barn kommer inte att få plats här.

Det handlar om det stora byggprojekt som kommunfullmäktige sade ja till i tisdags kväll, att bygga om Lärkanområdet till ett större förskoleområde med sammanlagt sex avdelningar.

När beslutet togs uttrycktes såväl från oppositionen, majoriteten som från tjänstemän att om inte kommunen säger ja till ombygget med fler förskoleavdelningar vid Lärkan så river SBO den fastighet där förskolan Lärkan i dag finns. Och då måste en lösning för nuvarande Lärkan fixas samt att förskolorna Masken och Bananen måste renoveras eller omlokaliseras.

Uttryck som att välja mellan pest eller kolera användes av politiker. Och att ta beslut under galge.

– Det är inte bra att ta beslut under galge, men konsekvensen av att säga nej till SBO blir värre, sade Christina Johansson (M) från majoriteten.

Vänstern var kritiska till att beslutet skulle tas samma kväll, de yrkade på återremiss för att fler alternativ skulle utredas. Att det skulle utredas om det ska satsas på en centraliserad eller på en decentraliserad förskola.

– Jag tycker inte det är en bra grund för ett beslut om vi sitter i ett skruvstäd när vi tar beslutet, sade Stefan Backius (V).

Ola Nilsson på SBO

medger för NA att om kommunen inte säger ja till bygg-projektet så ska SBO avveckla fastigheterna Lärkan och före detta tandläkarhuset. SBO äger dessa hus.

– Vi har stått med tomma lokaler där länge och får vi inte en lösning ska vi avveckla fastigheterna. Men vi har aldrig hotat kommunen, säger Nilsson.

Nu ska ett hyresavtal på 20 år tecknas mellan SBO och kommunen. Sedan startar SBO projektet med ombygge av tandläkarhuset år 2016. Där ska inrymmas tre föreskoleavdelningar samt sex lägenheter för äldre.

– 2017 flyttar vi verksamheten i Lärkan till tandläkarhuset och så bygger vi om även Lärkanhuset, säger Ola Nilsson.

Mer läsning

Annons