Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silverkören harguld i strupen

Musik skänker välmående, gör människan glad och förmodligen friskare. Det är kvinnorna i Silverkören överens om.

Annons
Gemensamma krafter. Sången och musiken skänker glädje till både utövare och publik. Silverkören inom SPF Argenta träffas en gång i veckan och det är rena friskvården tycker kvinnorna. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

För ett år sedan drog pensionärsföreningen SPF Argenta i gång körövningarna. Eivor Henriksson hade fått förfrågan tidigare, men avböjt. Hon är organist i botten och har lett körer i många år. Eivor ville inte ta på sig några nya uppdrag.

– Men så ändrade jag mig. Det här är ju på ett helt annat sätt. Vi hjälps åt och gör det här tillsammans.

Krav ställer hon fortfarande och det finns framträdanden antecknade i almanackan, men det är ändå annorlunda. Det lättsamma får ta överhanden.

– Vi börjar alltid med andningsövningar. Det är viktigt att kunna spara på luften.

Eivor instruerar och körmedlemmarna följer efter. Djupa andetag som sakta men säkert blir till långa utandningar. Därefter ska rösten värmas upp.

– Då vi blir lite äldre sjunker rösten och blir en aning lägre. Men den kan tänjas upp. Det är muskler som måste få lite extra övning bara. Då klarar vi att sjunga de högre tonerna.

Vårens sånger har plockats fram. Eivor har med sig förslag på sånger och snart fylls Vita villan där de samlats av musik.

– Det var jättebra, men ta i så starkt ni kan nu. Så tar vi versen från början.

Bit för bit jobbar sig kören igenom Edelweiss ur musikalen Sound of music. Eivor uppmanar sina sångare att sträcka på sig och låta stämmorna få fritt spelrum. Hon går igenom svårigheter, ger tips och råd, uppmuntrar och peppar.

– Först sjöng vi bara enstämmigt, men nu har vi gått över till två stämmor, berättar hon stolt.

Viktigt i körarbetet är att lära sig lyssna in varandra, särskilt när stämmorna blir fler. Men framför allt är det musikens glädje som ska stå i centrum.

– Man blir glad av att sjunga och så har vi ju så roligt, säger Karin Herou.

Alla är överens om att körsång är rena friskvården.

– Men koncentration krävs också så sjungandet håller även intellektet i gång. Ett liv utan sång och musik vore otänkbart, säger Eivor.

Fast hand. Eivor Henriksson har mångårig erfarenhet som körledare och delar nu med sig av sina kunskaper.
Varierande. Inspiration till Silverkörens repertoar hämtas från en rad olika håll.

Mer läsning

Annons