Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silverleden bjuder på höjdpunkter

Väl uppe på toppen får man lön för mödan. Ett fantastiskt landskap sträcker ut sig och då är det skönt att pusta ut. Silverleden har många höjdpunkter att bjuda på.

Annons
Vandringslust. Efter en välbehövd vila vid Saxeknut ger sig Åke Nyström och Göran Hagssten sig iväg på Silverleden igen. BILD: BIRGITTA SKOGLUND

Vandrandet är en livsstil för många och längtan finns där ständigt. Efter avklarad etapp eller tur plockas kartorna fram för att hitta nästa projekt.

– Det är livet, förstås, säger Göran Hagsten som tillsammans med Åke Nyström visar en av Silverledens rastplatser med vindskydd och bänkar.

– Jag har alltid fjällvandrat och är man fågelskådare som dessutom tycker om att titta på blommor är vandring ett bra sätt att komma ut i naturen, säger Göran.

Livsnerven

Här finns själva livsnerven. I skog och mark bjuds på upplevelser som skänker välbehag och tillfredsställelse. Att kroppen har fått jobba känns också bra. Kaffet och den medhavda matsäcken smakar aldrig så bra som efter en tuff etapp i uppförsbacke.

Lystes upp av solen

– Det behövs inte vara så märkvärdigt eller mycket. Häromdagen visade Göran mig på några Majvivor och just precis då lystes de upp av solen. Det är sådant man bär med sig på näthinnan sedan.

Väcka intresse

Friluftsfrämjandet jobbar medvetet för att väcka intresse för djur och natur hos människor i alla åldrar. En del i verksamheten är medlemmarnas skötsel av Silverleden.

– Vi är några stycken och har delat upp leden i olika sträckor mellan oss. En del gör det ensamma, andra i par, säger Göran.

Leden ska vara framkomlig så röjning varje år är ett måste liksom att se över markeringarna.

Spänger ska läggas ut där det är blött och rastplatserna ses över.

– Det är en hel del jobb, men det är roligt också, säger Åke.

Invigdes 1982

Nästa år är det 30 år sedan Silverleden invigdes 1982. Friluftsfrämjandet ska uppmärksamma detta på något sätt, men det är ännu inte bestämt hur.

– Silverleden är populär, det ser vi i gästböckerna som finns på några rastställen. Vi har en hel del gäster från Holland och Tyskland och det är kul, säger Göran.

Gästböcker. Vid några av rastplatserna med vindskydd finns gästböcker som ger en vink av hur många som vandrar på Silverleden. Åke Nyström läser några besökares betraktelser.
Uppför. Ska man komma upp på utsiktsplatser krävs det också att vandra i uppförsbacke. Silverleden är bitvis krävande.
Riktmärken. Hela leden har organge markeringar som visar vägen.

Att tänka på innan

Planering är viktigt liksom utrustning. Gå igenom på kartan tänkt vandringssträcka, beräkna hur lång tid det kan ta och lägg till lite extra.

Du ska ha: karta, bra skor eller kängor, rätt ryggsäck, regnkläder, ombyteskläder, tält och sovsäck till övernattning, tillräckligt med mat, fältkök, kosa, kniv, bestick, tändstickor.

Kontrollera om vatten finns att skaffa efter vägen så du slipper bära allt.

Glöm inte: tvål, handuk, plåster, värk­tabletter, toapapper.

På den säkra sidan

Meddela alltid en anhörig eller vän dina planer.

Mobiltelefon är en trygghet, men tänkt på att den inte alltid har täckning och att batteriet kan ta slut.

En vandring på ett par tre dagar kräver mindre planering beträffande mat och etapper, men oförutsedda saker kan hända även under en dagstur.

En tumregel är att en person orkar bära högst en tredjedel av sin egen vikt.

Mer läsning

Annons