Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattjakt med modern karta

För den som vill utforska Hällefors finns nu ett nytt sätt – gå på Skattjakt med gps.

Annons

Regnet hänger i luften när syskonen Max och Maja Lundholm kliver ut från turistbyrån. I handen har de var sin gul gps-mottagare och en folder med rebusar som ska lösas.

På varje gps-mottagares skärm syns en karta över Hällefors, och på kartan en slingrande linje – vägen till första gömstället. Max och Maja sätter iväg med full fart. Några steg bakom går mamma Helena.

Lukas Riedel jobbar på turistbyrån och skattjakt en med gps är hans idé.

– Tanken är att både barnen och föräldrarna ska få ut något av skattjakten. Vi har valt en slinga som inte är för lång men där man ändå får se olika delar av Hällefors, förklarar han.

När Maja och Max närmar sig första gömstället utbryter febril aktivitet för att hitta den bild som finns gömd någonstans i Mästarnas park.

– Här är den! utbrister Max.

När bilden är hittad och rebusen löst är det dags att hitta nästa gömställe. Skattjakten består av sex stationer. Dessutom finns ytterligare fyra stationer som är lite svårare.

Nu har Maja och Max ratat kartfunktionen i gps-motaggaren. I stället följer de den inbyggda kompassen vars nål pekar rakt mot gömstället.

På skärmen syns tydligt hur många meter som är kvar till målet.

– 85, 84, 83, räknar barnen ner.

Lukas Riedel är nöjd med sin idé.

– När jag jobbade förra sommaren fick jag ofta frågan om vad man kan hitta på att göra med barnen. Nu har vi ett bra svar på den frågan.

Mer läsning

Annons