Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsfinska kolonisationenutflyktsmål för Finnsam

SÅNGSHYTTAN. Sångshyttan är orten där kolonisationen i Hällefors startade. Orten var därför en av nätverkets Finnsams utflyktsmål under helgens konferens.

Annons
Fikapaus. Under helgen har Finnsam haft konferens i Hällefors. Rian i Sången var ett av besöksmålen för de 50-talet deltagarna.

Nätverket Finnsam, Finnbygderna i samverkan höll under helgen en konferens i Sävsjön. På programmet fanns flera utflykter och föreläsningar om den skogsfinska kolonisationen i Hällefors under 1500–1600-talen.

Under lördagen besökte deltagarna bland annat de gamla finnbyarna Björskogsnäs och Sångshyttan. I Sångshyttan var det en ria från 1590-talet som fick sig en grundlig genomgång av de 50-talet konferensdeltagarna. En ria som finns på den för många välbekanta konstnären Gerd Görans gård.

– Det var här kolonisationen av Hällefors startade, berättade Finnsams Åke Granberg.

Rester av en ria

Tidigare under dagen hade konferensdeltagarna även funnit resterna av en annan ria i Hälleforstrakten, berättade Maths Östberg, som driver Finnskogsmuseet i Alfta.

– Det gör att vi nu känner till tre rior i Hällefors socken, sa han.

Även om akademiska forskare är knutna till nätverket är de flesta som deltar amatörforskare. Många byggde- och släktforskare träffas och får tillfälle att diskutera om det gemensamma intresset, skogsfinnar. Många är intresserade av byggnader, mattraditioner eller religiösa föreställningar.

– Man lär sig alltid något nytt, säger Maud Wedin, som doktorerat i ämnet skogsfinnar.

Medhåll får hon av Lena Gribing och Inga-Greta Lundin som både deltagit i och arrangerat konferenser under flera år.

– Det är fantastiskt roligt att vara med och umgås med människor som har samma intresse och ursprung, konstaterar de.

Mer läsning

Annons