Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsjätten får böta för bortgrävd blomma

Stora Enso Skog AB får böter för att ha begått artskyddsbrott. I samband med dikning grävdes den fridlysta och rödlistade mosippan bort.

Annons
Mosippa.

I trakterna kring Hjulsjö växer mosippan på ett fåtal ställen. Örjan Fredriksson är så kallad floraväktare och håller koll på några lokler. Sommaren 2010 upptäckte han att skogsbolaget Stora Enso grävt bort ett par växtlokaler för mosippan.

Händelsen anmäldes och åklagarmyndigheten, riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har därefter behandlat ärendet. Kammaråklagare Bengt Svensson konstaterar att Stora Enso skog AB har begått ett artskyddsbrott då ett tiotal blomplantor av den fridlysta arten mosippa har grävts upp eller tagits bort.

Agerat oaktsamt

Detta har skett trots att skogsbolaget haft information om att mosippan finns på platsen. Bolaget har agerat oaktsamt i samband med dikesrensning och får därför 20 000 kronor i böter.

Däremot ställs ingen tjänsteman personligt ansvarig för det inträffade. Den delen av förundersökningen har lagts ner med motiveringen att något väsäntligt allmänt eller enskilt intresse inte åsidosatts.

Mer läsning

Annons